Jakość świeżych owoców i warzyw określana z wykorzystaniem smatfona?

Autor: www.sadyogrody.pl/www.freshfruitportal.com 11 stycznia 2016 12:58

Jakość świeżych owoców i warzyw określana z wykorzystaniem smatfona? Smartfony analizują jakość upraw aż do pomiaru dojrzałości świeżych owoców i warzyw/ fot. shutterstock.com

Smartfony wyposażone w miniaturowe czujniki mogą okazać się pomocne dla konsumentów, bowiem analizują jakość upraw aż do momentu pomiaru dojrzałości świeżych owoców i warzyw. Technologia ta może wkrótce trafić na rynek, w następstwie umowy licencyjnej pomiędzy The University of Western Australia (UWA) i Panorama Synergy – informuje FreshFruitPortal.com.

UWA Microelectronics Research Group (MRG) opracowała spektrometr, który wykorzystuje czujnik światła do analizy właściwości różnych obiektów. Urządzenie to posiada niewielkie rozmiary także bez problemu może zmieścić się w smartfonie. - Spektroskopia w podczerwieni jest już stosowana w wielu sektorach m.in. w rolnictwie do określenia jakości roślin - komentuje profesor Lorenzo Faraone, kierownik MRG.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

LOGISTYKA I OPAKOWANIA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM