Jakie maszyny wykorzystuje się do przygotowania owoców do sprzedaży?

Autor: www.sadyogrody.pl 03 kwietnia 2015 08:08

Jakie maszyny wykorzystuje się do przygotowania owoców do sprzedaży? www.shutterstock.com

Wygląd zewnętrzny jest ważnym czynnikiem opisującym jakość zarówno owoców, jak i warzyw. Mimo, iż nie zawsze wygląd zewnętrzny zapewnia wysokie wartości odżywcze i smakowe, często decyduje o wielkości sprzedaży produktów na runku - podaje dr hab. Adam Ekielski z SGGW.

Podstawowe parametry, które opisują jakość owoców i warzyw to - rozmiar, kształt, masa, barwa, stopień dojrzałości oraz jędrność. Istotny wpływ na końcową jakość produktów ma transport. W przypadkach niewłaściwego transportu, a także przechowywania można nie uzyskać założonego poziomu jakości. Jakie maszyny wykorzystuje się do przygotowania produktów do sprzedaży?

Czyszczarki do owoców i warzyw przeznaczone są do usuwania zanieczyszczeń z powierzchni skórki. Stosuje się je przed maszynami sortującymi, aby usunąć zanieczyszczenia, szczególnie z warzyw korzeniowych. Urządzenia do polerowania i szczotkowania owoców mogą być stosowane na początku linii przygotowującej produkty do sprzedaży. W odróżnieniu od czyszczarek usuwają wierzchnią warstwę ochronną m.in. pył i pozostałości z innych zabiegów, podnosząc jakość wyglądu produktów.

Sortowniki są maszynami rozdzielającymi produkty dalszej klasyfikacji od owoców czy warzyw niehandlowych. Urządzenia standaryzujące dzielą produkt handlowy na podgrupy jakościowe. W przypadku urządzeń klasyfikujących stosowane są urządzenia oceniające średnicę lub szerokość produktu.

Maszyny do woskowania użytkowane są do pokrywania owoców lub warzyw powłoką ochronną. Woskowanie ogranicza utratę wilgoci i podnosi atrakcyjność wyglądu owoców. Zdaniem dr hab. A. Ekielskiego pokrywanie owoców i warzyw woskiem jest zalecane tylko dla produktów o dobrej jakości, ponieważ wosk nie wpływa na poprawę produktów o gorszej jakości. 

Co można zyskać stosując zabiegi pozbiorowe? Przede wszystkim za czyste i klasyfikowane owoce można otrzymać wyższej ceny na rynku. - Procesy takie jak mycie, suszenie, zmniejszają poziom pestycydów w owocach i warzywach. Dzięki odpowiednim maszynom do pakowania można uzyskać opakowania o wymaganych rozmiarach zgodnie z zapotrzebowaniem rynku - podkreślił dr hab. A. Ekielski.

Tekst powstał na podstawie materiałów zebranych podczas Targów Sadownictwa i Warzywnictwa TSW 2015.

WIĘCEJ NA TEMAT

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI