Jak efektywnie przedłużyć trwałość owoców i warzyw na odległe rynki?

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 21 grudnia 2015 09:54

Jak efektywnie przedłużyć trwałość owoców i warzyw na odległe rynki? W lipcu na rynku pojawił się preparat FruitSmart do pozbiorczego traktowania jabłek/ fot. shutterstock.com

- Po zbiorze zarówno w owocach, jak i warzywach nie ustają procesy metaboliczne, co prowadzi do nieodwracalnych zmian w ich jakości. Dlatego naszym zadaniem jest zabezpieczenie tych produktów przez jak najdłuższy okres czasu, z uwagi na obecną konieczność transportu owoców i warzyw na dalekie rynki – mówił dr Krzysztof Rutkowski z Zakładu Przechowalnictwa i Przetwórstwa Owoców i Warzyw IO, podczas konferencji Sadowniczo-Warzywniczej Hort-Technika Kielce 2015.

- Mówiąc o warunkach przechowywania musimy pamiętać o podstawowych parametrach, tj. temperatura, wilgotność względna, czy skład atmosfery przechowalniczej. Wilgotność powietrza powinna zapewniać brak więdnięcia owoców i warzyw, a także nie powodować chorób fizjologicznych i grzybowych. Natomiast skład atmosfery przechowalniczej powinien być optymalny dla danego gatunku i odmiany – powiedział dr Rutkowski.

Dodał, że dysponujemy różnymi innowacyjnymi technologiami przechowywania. – Przykładowo możemy wyróżnić pozbiorcze traktowanie owoców i warzyw 1-MCP. W Polsce preparat SmartFresh obecnie zarejestrowany jest do jabłek, gruszek, śliwek, kapusty pekińskiej i białej, oraz do brokułów. W lipcu na rynku pojawił się preparat FruitSmart do pozbiorczego traktowania jabłek – przypomniał.

- Kolejne nowoczesne technologie, które realizujemy to dynamicznie kontrolowana atmosfera i regulacja parametrów przechowywania, przy zastosowaniu zjawiska fluorescencji chlorofilu. Z kolei technologia ILOS Plus bazuje na pomiarze stężenie etanolu w miąższu lub soku – tłumaczył prelegent.

- Wszystkie innowacyjne technologie są stworzone głównie do ograniczenia oparzelizny powierzchniowej, bardzo uciążliwej choroby fizjologicznej dla producentów jabłek. W tym również mają na celu wydłużenie okresu przechowywania owoców z zachowaniem ich wysokiej jakości. Obecnie jesteśmy w stanie przechowywać owoce około 12 miesięcy – mówił ekspert.

Dodał, że coraz częściej w handlu dostępne są zapakowane już owoce i warzywa, w których cały czas zachodzą procesy metaboliczne. – W IO udało nam się stworzyć nowy, polski produkt - saszetkę do pochłaniania etylenu, która pomoże zachować dobrą jakość produktów w transporcie na dalekie odległości. Alternatywę stanowi również pakowanie owoców lub warzyw w specjalne worki, o selektywnej przepuszczalności dla tlenu i dwutlenku węgla – poinformował dr. Rutkowski.

- Zakres innowacyjnego przetwórstwa, które jest podejmowane to m.in. technologia produkcji soków mętnych i smoothie, suszenie osmotyczno-konwekcyjne, nowoczesne technologie suszenia i przetwarzania, jak również produkty minimalnie przetworzone, czy też nowe produkty przekąskowe o charakterze żywności funkcjonalnej i dietetycznej – wyliczał prelegent.

Przypomniał, że do produkcji soków mętnych i NFC nie mogą trafić spady, ani owoce z objawami chorób grzybowych. Do wytwarzania przeznaczany jest odsort z komory wysokiej jakości owoców, które nie pasują nam do handlu. Jeżeli wrzucimy do tej technologii spady spowodujemy wykluczenie produktu z rynku. Soki mętne i NFC to produkty z przyszłością – zaznaczył ekspert. Dodał, że z innowacyjnych technologii zdecydowanie wzrasta segment produktów minimalnie przetworzonych.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

LOGISTYKA I OPAKOWANIA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.