Jak efektywnie przedłużyć trwałość owoców i warzyw na odległe rynki?

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 21 grudnia 2015 09:54

Jak efektywnie przedłużyć trwałość owoców i warzyw na odległe rynki? W lipcu na rynku pojawił się preparat FruitSmart do pozbiorczego traktowania jabłek/ fot. shutterstock.com

- Po zbiorze zarówno w owocach, jak i warzywach nie ustają procesy metaboliczne, co prowadzi do nieodwracalnych zmian w ich jakości. Dlatego naszym zadaniem jest zabezpieczenie tych produktów przez jak najdłuższy okres czasu, z uwagi na obecną konieczność transportu owoców i warzyw na dalekie rynki – mówił dr Krzysztof Rutkowski z Zakładu Przechowalnictwa i Przetwórstwa Owoców i Warzyw IO, podczas konferencji Sadowniczo-Warzywniczej Hort-Technika Kielce 2015.

- Mówiąc o warunkach przechowywania musimy pamiętać o podstawowych parametrach, tj. temperatura, wilgotność względna, czy skład atmosfery przechowalniczej. Wilgotność powietrza powinna zapewniać brak więdnięcia owoców i warzyw, a także nie powodować chorób fizjologicznych i grzybowych. Natomiast skład atmosfery przechowalniczej powinien być optymalny dla danego gatunku i odmiany – powiedział dr Rutkowski.

Dodał, że dysponujemy różnymi innowacyjnymi technologiami przechowywania. – Przykładowo możemy wyróżnić pozbiorcze traktowanie owoców i warzyw 1-MCP. W Polsce preparat SmartFresh obecnie zarejestrowany jest do jabłek, gruszek, śliwek, kapusty pekińskiej i białej, oraz do brokułów. W lipcu na rynku pojawił się preparat FruitSmart do pozbiorczego traktowania jabłek – przypomniał.

- Kolejne nowoczesne technologie, które realizujemy to dynamicznie kontrolowana atmosfera i regulacja parametrów przechowywania, przy zastosowaniu zjawiska fluorescencji chlorofilu. Z kolei technologia ILOS Plus bazuje na pomiarze stężenie etanolu w miąższu lub soku – tłumaczył prelegent.

- Wszystkie innowacyjne technologie są stworzone głównie do ograniczenia oparzelizny powierzchniowej, bardzo uciążliwej choroby fizjologicznej dla producentów jabłek. W tym również mają na celu wydłużenie okresu przechowywania owoców z zachowaniem ich wysokiej jakości. Obecnie jesteśmy w stanie przechowywać owoce około 12 miesięcy – mówił ekspert.

Dodał, że coraz częściej w handlu dostępne są zapakowane już owoce i warzywa, w których cały czas zachodzą procesy metaboliczne. – W IO udało nam się stworzyć nowy, polski produkt - saszetkę do pochłaniania etylenu, która pomoże zachować dobrą jakość produktów w transporcie na dalekie odległości. Alternatywę stanowi również pakowanie owoców lub warzyw w specjalne worki, o selektywnej przepuszczalności dla tlenu i dwutlenku węgla – poinformował dr. Rutkowski.

- Zakres innowacyjnego przetwórstwa, które jest podejmowane to m.in. technologia produkcji soków mętnych i smoothie, suszenie osmotyczno-konwekcyjne, nowoczesne technologie suszenia i przetwarzania, jak również produkty minimalnie przetworzone, czy też nowe produkty przekąskowe o charakterze żywności funkcjonalnej i dietetycznej – wyliczał prelegent.

Przypomniał, że do produkcji soków mętnych i NFC nie mogą trafić spady, ani owoce z objawami chorób grzybowych. Do wytwarzania przeznaczany jest odsort z komory wysokiej jakości owoców, które nie pasują nam do handlu. Jeżeli wrzucimy do tej technologii spady spowodujemy wykluczenie produktu z rynku. Soki mętne i NFC to produkty z przyszłością – zaznaczył ekspert. Dodał, że z innowacyjnych technologii zdecydowanie wzrasta segment produktów minimalnie przetworzonych.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

LOGISTYKA I OPAKOWANIA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI