Izolacja przechowalni owoców i warzyw - na co należy zwrócić uwagę?

Autor: www.sadyogrody.pl/pr 07 października 2015 11:49

Izolacja przechowalni owoców i warzyw - na co należy zwrócić uwagę? W okresie magazynowania owoców zachodzą procesy fizjologiczne, tj. oddychanie i dojrzewanie./ fot. shutterstock.com

Przechowując owoce lub warzywa w optymalnych warunkach można sprawić, aby zachowały one przez dłuższy okres swoje walory smakowe. W tym kontekście istotny staje się temat izolacji przechowalni warzyw i owoców. Na jakie czynniki należy zwrócić uwagę wybierając materiał i jakie korzyści przynosi izolacja?

W okresie magazynowania warzyw i owoców zachodzą procesy fizjologiczne, takie jak oddychanie i dojrzewanie. Nie można ich wyeliminować, jednak można je spowolnić, co przełoży się na maksymalne wydłużenie czasu ich przechowywania.

Temperatura to najważniejszy czynnik, wpływający na jakość warzyw i owoców w fazie ich przechowywania. Intensywność życiowych procesów roślin jest uwarunkowana przede wszystkim od temperatury – im cieplej tym warzywa i owoce oddychają bardziej intensywnie, a więc szybciej dojrzewają.

Odpowiednio niska temperatura procesy życiowe roślin spowalnia - w konsekwencji warzywa i owoce „starzeją” się wolniej. To czego bardzo nie lubią owoce i warzywa to skoki temperatur, dlatego sadownicy z uwagą powinni przyjrzeć się tematowi izolacji pomieszczeń, w których są one przechowywane, tak by zapewnić im stałą, utrzymującą się temperaturę.

- Odpowiednia izolacja przechowalni to nie tylko dbanie o owoce i warzywa, ale także o własny portfel – komentuje Robert Męcik z firmy Kadri. – Dzięki odpowiedniej izolacji znacznie spadnie zużycie energii, potrzebnej do zapewnienia optymalnej, stałej temperatury w przechowalniach, a to przełoży się na wysokość rachunków za prąd - dodaje.

W sektorze budowlanym stosuje się głównie 3 rodzaje materiałów izolacyjnych, a więc wełnę mineralną, styropian i pianę poliuretanową.

- W przypadku izolacji pianą poliuretanową ważne jest także to, że izolacja wykonywana jest metodą natryskową, zatem jest szybka i przebiega sprawnie. W ciągu jednego dnia można zaizolować nawet do 300 m2 powierzchni, a już po 24h pomieszczenie jest gotowe na przyjęcie owoców czy warzyw – mówi Robert Męcik.

Wyjaśnia, że ocieplenia dokonać można zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz budynku, w zależności od rodzaju budynku i konstrukcji jego dachu. – Piana poliuretanowa traci swe właściwości gdy jest narażona na bezpośrednie promieniowanie UV, więc w przypadku kiedy mamy do czynienia z nasłonecznionym pomieszczeniem, pianę musimy pokryć specjalną powłoką, chroniącą izolację przed słońcem – wyjaśnia specjalista.

Piana to przede wszystkim szczelna izolacja, pozwalająca na zapewnienie optymalnej temperatury w pomieszczeniu przy skrajnych temperaturach na zewnątrz. Materiał ten wytrzymuje ekstremalnie niskie temperatury, nie tracąc swych właściwości izolacyjnych przez długie lata, dlatego idealnie nadaje się do izolacji przechowalni warzyw i owoców.

Dodaje, że piana jest bardzo łatwa w utrzymaniu. – Możemy ją łatwo czyścić, także myjkami ciśnieniowymi, co sprzyja zachowaniu odpowiedniej higieny w przechowalniach – komentuje Męcik. Piana poliuretanowa zapewnia monolityczną warstwę izolacji, wolną od mostków termicznych. Oznacza to, że izolacją pianą nie dopuszcza do powstawania miejsc, poprzez które będzie wydobywać się ciepło.

- To bardzo istotne w przypadku przechowalni warzyw i owoców, w których stała, jednolita dla każdego miejsca temperatura, jest niezwykle istotnym czynnikiem, zapewniającym zebranym plonom odpowiednie warunki przechowywania – wyjaśnia Męcik.

Istotną właściwością piany zamknięto-komórkowej, wykorzystywanej do izolacji ścian oraz dachów, jest także fakt, że wzmacnia ona konstrukcję budynku. W przypadku chłodni oraz przechowalni warzyw i owoców dużym pozytywem będzie także fakt, że materiał ten stanowi także skuteczną metodę zatrzymania gazów i zapachów.

Piana poliuretanowa może być stosowana właściwie na każde podłoże, a więc zarówno blachę, jak i beton, drewno, cegłę czy płyty. Najczęściej izolację pianą wykonuje się wewnątrz pomieszczeń, co oznacza, że proces ten może być zrealizowany o każdej porze roku. Pomieszczenie nie wymaga szczególnych przygotowań, wystarczy, że dach czy ściany, które chcemy ocieplić, będą czyste i suche.

- Izolacja pianą poliuretanową ścian czy dachu może być wykonywana niezależnie od temperatury panującej na zewnątrz. Pewne ograniczenia występują wyłącznie w przypadkach podłoży takich jak blacha, na którą pianę można aplikować tylko w ciepłych miesiącach - komentuje ekspert.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

LOGISTYKA I OPAKOWANIA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.