Grzyby shiitake można uprawiać w Europie - w specjalistycznych szklarniach

Autor: www.sadyogrody.pl 14 listopada 2017 12:50

Grzyby shiitake można uprawiać w Europie - w specjalistycznych szklarniach Grzyby shiitake; fot. shutterstock.com

Europejski lider w produkcji shiitake i innych egzotycznych grzybów, Hirano Mushroom korzysta z systemu monitoringu temperatury stworzonego przez polskich konstruktorów z Blulog.

Shiitake co dzień występujące w Azji Wschodniej, w Chinach, Japonii czy na Półwyspie Indochińskim stanowią ważny element diety genmai-saishoku, opartej na brązowym ryżu, warzywach, glonach i grzybach. Szacuje się, że popularność shiitake i innych egzotycznych grzybów w Europie w najbliższych latach będzie wzrastać.

Zapotrzebowanie na rynkach na shiitake i inne egzotyczne grzyby wykorzystało przedsiębiorstwo Hirano Mushrooms, założone w 2013 roku w Kosowie, tworząc największą tego typu farmę w Europie. Obecnie to jednocześnie jedyna we wschodniej Europie firma, która produkuje shiitake i inne egzotyczne grzyby na tak dużą skalę – dzięki produkcji sięgającej 8 ton na dobę oraz punktom dystrybucyjnym w Holandii i Francji Hirano może zagwarantować dostarczenie swoich produktów do każdego miejsca Starego Kontynentu w ciągu trzech dni (firma sprzedaje także na rynki: azjatycki czy amerykański).

Grzyby shiitake na co dzień rozwijają się na martwym drewnie liściastym w określonej wilgotności oraz temperaturze. Stworzenie odpowiednich warunków w uprawie to duże wyzwanie dla przedsiębiorstw produkcyjnych. W specjalnych szklarniach jako podstawę tworzy się ściółkę będącą mieszaniną trocin drzew liściastych - dębu, buku, klonu, brzozy lub specjalne kostki z martwych kawałków drzew. Ponadto w szklarniach utrzymuje się temperaturę w przedziale 23-25 stopni Celsjusza, z kolei poziom wilgotności musi wynosić między 70 a 75%. Bieżąca kontrola warunków to wielkie wyzwanie dla przedsiębiorstwa.

- Potrzebowaliśmy rozwiązania, które pomogłoby nam zagwarantować, że nasza hodowla nastąpi zgodnie z planem. Grzyby są bardzo delikatne i każde wykroczenie poza wskazane zakresy może mieć wpływ na proces produkcji  – wyjaśnia Festim Bejtullahu, dyrektor administracyjny Hirano Mushroom.

Z pomocą przedsiębiorstwu z Kosowa przyszli konstruktorzy z polsko-francuskiej firmy Blulog, którzy opracowali system kontroli temperatury oparty o technologię machine to machine, czyli komunikację pomiędzy urządzeniami, co umożliwia w pełni automatyczny proces pomiaru. System stworzony przez Blulog składa się z rejestratów wielkości karty kredytowej, które dokonują pomiarów z dokładnością: 0,2 ° C dla zakresu od +0 do 30°C  oraz 0,5°C dla reszty zakresu (+30 do + 70°C lub -40°C do + 60°C w zależności od wersji). Ponadto wszystkie dane są bezpieczne, zaszyfrowane i przechowywane na serwerze we Francji.

- Temperatura w szklarniach w farmie znajduje się  pod stałą i ścisłą kontrolą, sam pomiar odbywa się bezprzewodowo, w czasie rzeczywistym, a na ewentualne odstępstwa można od razu zareagować – opisuje Jérémy Laurens, Dyrektor Sprzedaży i Marketingu w firmie Blulog. W zależności od potrzeb do wyboru są dwa rodzaje technologii - NFC (szybki, krótkozasięgowy przesył danych) oraz RF (radiowy przesył danych). - Rejestratory przesyłające dane radiowo magazynują je najpierw w koncentratorze podłączonym do sieci, skąd trafiają one do chmury, a dalej są automatycznie wysyłane jako powiadomienie SMS lub e-mail - dodaje Jérémy Laurens z firmy Blulog.

Po okresie testów Hirano Mushrooms kilka miesięcy temu zdecydowało się wdrożyć 30 rejestratorów polskiej firmy Blulog. Dla przedsiębiorstwa obsługującej obecnie odbiorców z ponad 50 miast w 12 krajach, w tym 100 supermarketów, automatyzacja procesów pozwala uniknąć strat lub obniżenia jakości produktów.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

LOGISTYKA I OPAKOWANIA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.