Green Farm – świeże warzywa i zioła z domowej hydroponicznej uprawy

Autor: www.sadyogrody.pl 13 kwietnia 2017 13:29

Green Farm – świeże warzywa i zioła z domowej hydroponicznej uprawy W Green Farm przez cały rok rosną świeże warzywa i zioła w systemie hydroponicznej uprawy/ fot. SadyOgrody.pl

W Green Farm przez cały rok rosną warzywa w systemie hydroponicznej uprawy. Dzięki wyeliminowaniu gleby, mini szklarnia pozwala na uzyskanie plonów, bez obawy o ich zanieczyszczenie występującymi w glebie zarodnikami pleśni lub jajami pasożytów. Przygotowanie uprawy nie wymaga specjalistycznej wiedzy ani długich przygotowań – w ciągu kilku minut użytkownik może wysiać wybrane nasiona, z których w ciągu około miesiąca wyrosną rośliny gotowe do zebrania.

W codziennym zabieganiu i stresie rzadko mamy okazję zatrzymać się i zastanowić, jak codzienne nawyki żywieniowe wpływają na zdrowie nasze i naszej rodziny. Wiele osób, szczególnie posiadających własny ogródek lub balkon, decyduje się na samodzielną uprawę warzyw, owoców i ziół, aby mieć pewność, że są zdrowe i świeże. Te krótkie, sezonowe uprawy nie są jednak wystarczającym rozwiązaniem dla mieszkańców miast, ani dla młodych matek troszczących się o jakość żywności podawanej dzieciom.

- W Green Farm przede wszystkim uprawiane są warzywa liściowe takie jak sałaty, rukiew wodna, rukola, portulaka warzywna, jarmuż, a także zioła najczęściej różne odmiany bazylii m. in. cytrynowa, sałatowa, grecka, cynamonowa, odmiany mięty, natomiast cierpliwi ogrodnicy mogą nawet doczekać się własnego tymianku, który początkowo rośnie bardzo powoli. W szklarni Green Farm udają się także uprawy pomidorów i papryki, pod warunkiem, że wybrane są odmiany silnie karłowate. Bo jedynym co nas ogranicza jest wysokość - mówi w rozmowie z redakcją Anna Akahori, specjalista ds. Rozwoju Rynku w firmie U-TEC Europe Sp. z o. o.

- Naszym głównym celem było opracowanie takich warunków uprawy, które dawałyby 100 proc. gwarancję uzyskania zdrowej żywności. Zostało to osiągnięte dzięki wydatnej pomocy dr Agnieszki Stempowskiej z Instytutu Warzywnictwa w Skierniewicach - zaznacza.

Dodaje, że podczas testów, do upraw w urządzeniu Green Farm stosowane były ogólnodostępne nawozy N:P:K z dodatkiem mikroelementów. Ilość dodawanego nawozu obliczana była na podstawie całkowitej zawartości azotu. - Dodajemy go w takiej ilości, aby początkowe stężenie azotu w pożywce wynosiło 100 mg/l ± 10 mg/l. Podczas całego okresu uprawy, czyli przez 4-7 tygodni, do pojemnika należy dodawać tylko czystą wodę, nie dodaje się nawozu - podkreśla.

- Po około 4-tygodniowym okresie uprawy, zawartość azotanów w sałatach wynosiła maksymalnie 178 mg/kg św. m. , zawartość azotynów była poniżej progu oznaczalności. Zawartość azotanów różniła się w zależności od gatunku sałaty, natomiast nie zależała od formy azotu dostępnego w pożywce. Podobne wyniki uzyskiwano dla nawozów zawierających azot wyłącznie w formie azotanowej, jak i głównie w formie amidowej (np. Insol W). Oznaczenia wykonywała Okręgowa Stacjaę Chemiczno-Rolnicza w Łodzi - mówi Anna Akahori.

- Warto zwrócić uwagę, iż według obowiązujących norm dopuszczalna zawartość azotanów w sałatach szklarniowych w okresie zimowym wynosi 5000 mg/kg świeżej masy, w okresie letnim 4000 mg/kg św. m. Jednocześnie normy żywieniowe dopuszczają do konsumpcji przez małe dzieci produkty warzywne zawierające nie więcej jak 200 mg azotanów /kg św. m. W świetle tych danych należałoby w ogóle zrezygnować z podawania najmłodszym sałat z upraw konwencjonalnych. Samodzielna uprawa sałaty w naszym urządzeniu, zgodnie z naszymi rekomendacjami, daje pewność uzyskania warzyw o zawartości azotanów poniżej najbardziej restrykcyjnej normy dla małych dzieci. Zawartość azotanów w sałacie, nie przekraczała wartości referencyjnej, a niektórych przypadkach była nawet poniżej progu oznaczalności, czyli poniżej 10,0 mg/kg św. m. Jednocześnie zawartość znacznie bardziej szkodliwych azotynów we wszystkich przypadkach była poniżej progu oznaczalności - tłumaczy Akahori.

WIĘCEJ NA TEMAT

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.