Żywność ekologiczna coraz szerzej dostępna w sieciach handlowych

$data.author.description Autor: www.portalspozywczy.pl 04 lipca 2017 14:18

Żywność ekologiczna coraz szerzej dostępna w sieciach handlowych fot. materiały prasowe Organic Farma Zdrowia

Trend żywności ekologicznej coraz bardziej widoczny jest w bieżących działaniach sieci detalicznych. Obecnie, oferta ta jest dostępna już nie tylko w sklepach specjalistycznych, ale także w dyskontach oraz sklepach convenience, takich jak Żabka, która w nowej strategii uwzględniła właśnie ten segmen – pisze Wiktor Miałkowski, Partner w Pro Business Solutions.

Dla Polaków, głównymi ograniczeniami w spożywaniu żywności ekologicznej są dwa elementy – jej wyższe ceny oraz niższa dostępność. O ile rosnąca zamożność Polaków powinna wyeliminować pierwszy problem w dłuższej perspektywie czasowej, o tyle dostępność produktów EKO rośnie w szybkim tempie już dzisiaj. Obecnie głównymi miejscami zakupu żywności ekologicznej są specjalistyczne sklepy, supermarkety oraz, ku zaskoczeniu wielu osób, sieci dyskontów Biedronka i Lidl.

Najbliższe lata z pewnością przyniosą dalszy dynamiczny wzrost sprzedaży żywności ekologicznej, której oferta będzie coraz częściej i wyraźniej widoczna w polskich sklepach.

Więcej w portalspozywczy.pl.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

HANDEL I DYSTRYBUCJA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI