Wzrost eksportu jordańskich owoców i warzyw

$data.author.description Autor: FAMMU/FAPA na podstawie: freshplaza/ www.portalspozywczy.pl 04 grudnia 2014 13:54

Wzrost eksportu jordańskich owoców i warzyw Jordańskie warzywa i owoce skierowano do 44 państw na całym świecie

W pierwszych pięciu miesiącach bieżącego roku Jordania wyeksportował w sumie o 12,7 proc. więcej owoców i warzyw niż w analogicznym okresie rok wcześniej - informuje www.portalspozywczy.pl za FAMMU/FAPA na podstawie: freshplaza.

W sumie od początku stycznia do końca maja bieżącego roku wielkość wysyłki wyniosła 373,0 tys. ton w stosunku do 331,0 tys. ton rok wcześniej. W sumie jordańskie warzywa i owoce skierowano do 44 państw na całym świecie, a największe ilości między innymi do państw arabskich – około 80% dostaw.

Najwięcej sprowadził Bahrajn, Kuwejt, Oman i Katar. Aż 67% udział w łącznym eksporcie odnotowały pomidory, następnie spore ilości stanowiła sałata, kapusta oraz słodka papryka. W przypadku
eksportowanych owoców prym wiodły brzoskwinie – około 46% udział oraz melony z 41%
udziałem.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

HANDEL I DYSTRYBUCJA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI