Wzrost cen niektórych warzyw w styczniu. Analiza IERiGŻ

Autor: www.sadyogrody.pl/IERiGŻ 17 lutego 2016 08:16

Wzrost cen niektórych warzyw w styczniu. Analiza IERiGŻ Według danych IERiGŻ w styczniu bieżącego roku wzrosły ceny niektórych gatunków warzyw/ fot. shutterstock

- W styczniu 2016 r., w porównaniu z grudniem ubiegłego roku, w skupie wyższe były ceny kapusty białej (o 8 proc.), marchwi (o 7 proc.), pieczarek (o 2 proc.), a obniżyły się ceny cebuli (o 2 proc.) i buraków ćwikłowych (o 3 proc.) - informują analitycy Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

W zakładach przetwórczych wzrosły ceny skupu cebuli obieranej (o 7 proc.) i buraków (o 2 proc.). W firmach skupujących warzywa na eksport wzrosły ceny skupu kapusty białej (o 14 proc.), kapusty czerwonej (o 22 proc.), kapusty pekińskiej (o 30 proc.), pietruszki (o 5 proc.), selerów (o 10 proc.), porów (o 27 proc.), buraków czerwonych (o 13 proc.), ziemniaków (o 5 proc.), cebuli (o 9 proc.) i marchwi (o 1 proc.).

W handlu hurtowym wzrosły ceny ogórków spod osłon (o 100 proc.), marchwi (o 10 proc.), kapusty białej (o 38 proc.), buraków ćwikłowych (o 17 proc.) i cebuli (o 2 proc.).

W relacji do stycznia 2015 r. na rynku krajowym, w eksporcie i w przetwórstwie (w zależności od kierunku zagospodarowania) wzrosły ceny: cebuli (o 19-94 proc.), buraków (o 27-51 proc.), kapusty białej (o 73-135 proc.) i marchwi (o 42-108 proc.).

Na rynkach hurtowych podniosły się ceny kapusty białej (o 145 proc.), buraków ćwikłowych (o 61 proc.), cebuli (o 83 proc.), ogórków spod osłon (o 17 proc.) i marchwi (o 79 proc.).

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

HANDEL I DYSTRYBUCJA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI