Wzrósł nowozelandzki eksport owoców i warzyw

Autor: FAMMU/FAPA na podstawie: Factsheet New Zealand 10 kwietnia 2016 16:14

Wzrósł nowozelandzki eksport owoców i warzyw fot. shutterstock

W minionym roku Nowa Zelandia wyeksportowała łącznie 1,266 mln ton owoców i warzyw wobec 1,071 mln ton rok wcześniej - informuje FAMMU/FAPA na podstawie: Factsheet New Zealand.

Ze wspomnianej ilości około 944,1 tys. ton stanowiły w minionym roku owoce, a pozostałe 322,5 tys. ton warzywa. W eksporcie największe ilości stanowiły owoce kiwi z wynikiem 516,1 tys. ton, jabłka – 387,8 tys. ton oraz ponad 183,0 tys. ton cebula, 112,0 tys. ton dynie i niecałe 20,0 tys. ton awokado.

Największym odbiorcą nowozelandzkich produktów ogrodnictwa były przed rokiem kraje płd.-wsch. Azji z wynikiem ponad 628,0 tys. ton oraz kraje unijne z wynikiem ponad 426,0 tys. ton. Najwięcej w roku 2015 zaimportowała Japonia – 205,5 tys. ton, Chiny – ponad 106,0 tys. ton oraz Holandia – prawie 66,0 tys. ton i Wielka Brytania – niecałe 62,0 tys. ton.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

HANDEL I DYSTRYBUCJA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM