Wzrósł import owoców i warzyw w krajach Zatoki Perskiej

Autor: FAMMU/FAPA na podstawie: Factsheet 14 maja 2015 14:03

Jak wynika z najnowszych danych za rok 2013, w krajach arabskich Zatoki Perskiej wielkość importu owoców i warzyw wyniosła 5,24 mln ton wobec danych za rok 2012 – 4,18 mln ton. Największym odbiorcą spośród omawianej grupy państw (w tym Zjednoczone Emiraty Arabskie, Arabia Saudyjska, Kuwejt, Katar, Oman i Bahrajn) były Zjedn. Emiraty Arabskie z wynikiem 2,07 mln ton oraz Arabia Saudyjska – 1,9 mln ton - informuje FAMMU/FAPA na podstawie: Factsheet.

Ponadto spore ilości świeżych produktów ogrodnictwa trafiły do Kuwejtu - 615,4 tys. ton oraz ponad 270 tys. ton do Kataru. W dostawach do państw Zatoki Perskiej dominowały przede wszystkim owoce - 3,15 mln ton ze wspomnianej ilości 5,24 mln ton oraz warzywa 2,09 mln ton. Najwięcej w roku 2013 sprowadzono bananów – 740 tys. ton oraz pomarańczy – niecałe 717 tys. ton, a także 646, tys. ton cebuli, 606 tys. ton pomidorów, niecałe 367 tys. ton jabłek, 243,7 tys. ton mango i 233 tys. ton cytryn i prawie 165 tys. ton owoców miękkich.

Do omawianej grupy państw arabskich największe ilości owoców i warzyw w roku 2013 skierował Egipt – prawie 895 tys. ton oraz 661 tys. ton Indie, 651 tys. ton Jordania i 621 tys. ton Filipiny, a także 454 tys. ton RPA. 

WIĘCEJ NA TEMAT

HANDEL I DYSTRYBUCJA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI