Wzrósł hiszpański eksport owoców i warzyw do państw trzecich

Autor: FAMMU/FAPA na podstawie: FEPEX 10 maja 2015 10:18

Jak informuje FEPEX, hiszpański eksport owoców i warzyw do państw trzecich w roku 2014 wyniósł 487,9 tys. ton o łącznej wartości 421,5 mln euro - informuje FAMMU/FAPA na podstawie: FEPEX.

Tym samym ubiegłoroczna wysyłka w omawianym kierunku była o 32 proc. większa w ujęciu wartościowym i aż o 46 proc. w ujęciu ilościowym. Brazylia, Kanada oraz Algieria - to trzy najważniejsze – rynki odbiorcy hiszpańskich produktów. W 2014 roku najwięcej owoców i warzyw zaimportowała wspomniana już Brazylia – 88,9 tys. ton – do tego kraju Hiszpanie wysłali aż o 56 proc. więcej towarów niż w roku 2013 za sumę 70,4 mln euro.

Na drugim miejscu znalazła się Algieria z importem na poziomie 82,5 tys. ton (+35 proc.), a na trzecim Kanadyjczycy, którzy zaimportowali 58,7 tys. ton – to aż o 209 proc. więcej niż w roku 2013. W dostarczanych do państw trzecich produktach dominowały pomarańcze, mandarynki, śliwki, gruszki oraz cebula.

 

WIĘCEJ NA TEMAT

HANDEL I DYSTRYBUCJA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI