Wzrósł eksport owoców i warzyw z Belgii

Autor: FAMMU/FAPA na podstawie: Primeur 28 czerwca 2015 19:27

W minionym roku Belgowie wyeksportowali łącznie 3,092 mln ton owoców i warzyw wobec 3,001 mln ton rok wcześniej i 2,964 mln ton dwa lata temu. W wysłanych produktach dominowały owoce z wynikiem 2,266 mln ton oraz warzywa – 825 tys. ton - informuje FAMMU/FAPA na podstawie: Primeur.

W eksportowanych owocach największy udział miały banany, pochodzące głównie z reeksportu - 1,32 mln ton oraz gruszki – 327 tys. ton.

Ponadto około 170 tys. ton stanowiły jabłka, 125 tys. ton ananasy i 89 tys. to owoce kiwi. Eksportowane owoce z wyłączeniem importowanych z państw trzecich bananów kierowane były przede wszystkim do państw unijnych – 775 tys. ton – tu głównym importerem belgijskich owoców jest Francja- 220 tys. ton oraz Holandia – 172,0 tys. ton i Niemcy - 134 tys. ton.

Ponadto około 115 tys. ton produktów ogrodnictwa trafiło do Rosji. W przypadku eksportowanych warzyw świeżych największe ilości to pomidory – 224 tys. ton, marchew – 134 tys. ton oraz pory – 70 tys. to i cebula - niecałe 50 tys. ton. Z Belgii warzywa wysyłane były podobnie jak i owoce do pozostałych państw członkowskich - w minionym roku było to 785 tys. ton, a zaledwie 40 tys. ton trafiło na rynki pozaunijne.

Największym importerem była ponownie Francja z zakupami na poziomie 330 tys. ton oraz Holandia – 177 tys. ton, Niemcy – 150 tys. ton i Wielka Brytania – 30 tys. ton.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

HANDEL I DYSTRYBUCJA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI