Wzrósł chilijski eksport owoców i warzyw

Autor: FAMMU/FAPA na podstawie: Factsheet Chile 26 marca 2016 08:04

W minionym roku Chile wyeksportowało w sumie 2,468 mln ton owoców i warzyw – to o 2 proc. więcej niż w roku 2014, o 1 proc. mniej niż wielkość eksportu z ostatnich 5 lat i o 1 proc. więcej wobec średniej dziesięcioletniej - informuje FAMMU/FAPA na podstawie: Factsheet Chile.

Najwięcej wyeksportowano winogron – 751,1 tys. ton oraz niecałe 630 tys. ton jabłek. Spore ilości stanowiły także owoce kiwi – 185,3 tys. ton, gruszki – 143,8 tys. ton, a także ponad 96 tys. ton śliwek, 90 tys. ton awokado i 87,2 tys. ton żurawiny.

W eksportowanych warzywach dominowały cebula – 27,7 tys. ton i czosnek – ponad 10 tys. ton. Największym importerem chilijskich produktów są Stany Zjednoczone - w minionym roku import to 795,1 tys. ton oraz Holandia z wynikiem prawie 234 tys. ton. Około 220 tys. ton to eksport do Chin, 122 tys. ton do Brazylii i po ponad 115 tys. ton do Kolumbii i Wielkiej Brytanii.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

HANDEL I DYSTRYBUCJA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI