Wyższa podaż warzyw gruntowych spowodowała obniżki cen

Autor: BGŻ BNP Paribas 06 września 2016 15:13

Wyższa podaż warzyw gruntowych spowodowała obniżki cen Wyższa podaż warzyw gruntowych w bieżącym roku przyczyniła się do obniżek cen na rynku krajowym / fot. shutterstock

- Wyższa podaż warzyw gruntowych w bieżącym roku przyczyniła się do obniżek cen na rynku krajowym. Z danych monitoringu MRiRW wynika, że w sierpniu br. przeciętne ceny skupu cebuli oferowanej na rynek świeży były o 17 proc. niższe w relacji do sierpnia 2015 r. i wynosiły 0,73 zł/kg – mówi Mariusz Dziwulski, analityk banku BGŻ BNP Paribas.

- Marchew w analogicznym okresie potaniała o 49 proc. do 0,62 zł/kg, a kapusta biała o 37 proc. do 0,91 zł/szt. Skala spadków cen wynika z wysokiej bazy odniesienia w roku poprzednim. Znaczny wzrost cen notowany w poprzednim sezonie spowodowany był relatywnie niskimi zbiorami warzyw gruntowych w kraju – tłumaczy.

Jak mówi, warto jednak zaznaczyć, że mimo tego, obserwowany średni poziom cen wielu gatunków warzyw w kraju był jednym z niższych w ostatnich 10ciu latach. 

WIĘCEJ NA TEMAT

HANDEL I DYSTRYBUCJA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI