Wymagania sieci handlowych dot. jakości jabłek odmian czerwonoowocowych

Autor: sadyogrody.pl 30 stycznia 2015 09:04

Wymagania sieci handlowych dot. jakości jabłek odmian czerwonoowocowych fot. shutterstock.com

W ostatnich latach wymagania odnośnie jakości jabłek znacznie wzrosły. Czy sieci handlowe i konsumenci mają takie same oczekiwania?

Kilka lat temu, gdy oferta supermarketów nie była jeszcze tak obszerna jak dziś, konsumentów dość łatwo zadowalała jakość oferowanych owoców. Wraz z nastaniem "ery supermarketów" oferta znacznie się rozszerzyła, a sprzedawane w nich owoce pochodzą z różnych stron świata i to właśnie egzotyka jest ich główną zaletą. Ponadto owoce muszą konkurować z innymi produktami, takimi jak słodycze, chipsy czy przekąski, które stały się zagrożeniem dla popytu na owoce. Powoduje to, że wymagania wobec branży sadowniczej są coraz wyższe.

Obecnie dużo mówi się o pozostałościach substancji aktywnych środków ochrony roślin w owocach i certyfikacji produktów. Bezpieczeństwo żywności jest wysoko na liście priorytetów konsumentów. Dodatkowo każdy skandal związany z jakością żywności to dla branży spożywczej ogromne straty finansowe i utrata zaufania konsumentów, które trzeba potem odzyskać.

Stawianie wymagań względem produktów nie stanowi problemu dopóki pokrywane są ich koszty. To dzieje się jednak rzadko, ponieważ ten kto ustala nowe wymagania przyjmuje za oczywiste, że dodatkowe koszty pokryje producent.

W supermarketach oferowane są najczęściej jabłka krajowe, które są tańsze niż owoce importowane, dlatego można podejrzewać, że za cenę odpowiedzialne są koszty transportu. Jednak warto zauważyć, że importowane jabłka są zawsze wysokiej jakości i wyrównane pod względem koloru i wielkości.

Przykładem może być tu jabłko odmiany ‘Elstar’ w Holandii. Jest to typowy holenderski owoc, ceniony przez konsumentów ze względu na smak. Odmiana ta jednak musi konkurować z owocami importowanymi, takimi jak ‘Gala’, ‘Fuji’ czy ‘Pink Lady’. Jabłka te różnią się pod kątem wybarwienia, a ponadto krótki jest okres przechowywania tych owoców. Przetrzymanie jabłek tych w temperaturze pokojowej powoduje, że po kilku dniach stają się one miękkie, tymczasem owoce zagraniczne wciąż pozostają twarde i jędrne. Często jędrne jabłka są częściej cenione niż miękkie. Dlatego dla odmiany ‘Elstar’ określono minimalne wymagania jakościowe odnośnie twardości w momencie sortowania i dostawy. Wynoszą one minimum 5,5 i 5,0 kG/cm3. Ponadto jabłka te muszą mieć minimum 50 proc. powierzchni pokrytej rumieńcem. Ustalenia te odnośnie jakości zostały zaproponowane przez producentów owoców, a wytyczne te zostały przyjęte przez większość supermarketów.

Wielu konsumentów kupuje oczami , a dobrze wyglądające produkty szybciej znajdują nabywcę. W przypadku jabłek chodzi głównie o kolor skórki i rumieniec. Uszkodzone owoce odkładane są na bok, a do koszyka trafiają jedynie ładne, nieuszkodzone owoce. Jeśli jabłka okażą się smaczne, to klienci kupią je ponownie, a o tym decydują głównie zawartość w nich ekstraktu, trwałość w obrocie, ale przede wszystkim ich twardość.

Materiał powstał na podstawie wykładu Josa de Wita na XI Międzynarodowych Targach Agrotechniki Sadowniczej FruitPRO 16 stycznia 2015 roku w Warszawie.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

HANDEL I DYSTRYBUCJA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI