Większe zapasy jabłek w Polsce i UE

Autor: www.sadyogrody.pl 06 maja 2016 15:28

Większe zapasy jabłek w Polsce i UE fot. shutterstock

Na początku lutego 2016 r. (wg szacunków World Apple and Pear Association) zapasy jabłek w UE wynosiły 3,67 mln ton i były większe o 0,3 proc., a w Polsce wynosiły 1,07 mln ton, czyli o 5 proc. więcej niż w analogicznym okresie roku poprzedniego, a na początku marca spadły do 840 tys. ton, wobec 724 tys. ton w 2015 r. Największe od wielu lat krajowe zapasy jabłek i brak dużego rynku zbytu jakim była Rosja przyczyniły się do stagnacji cen w połowie kwartału i powolnego obniżania się cen skupu owoców pod koniec marca br. - informują eksperci IERiGŻ.

W marcu 2016 r., w porównaniu z marcem poprzedniego roku, średnie ceny oferowane za jabłka przez firmy eksportujące były mniejsze o 8 proc., a zakłady przetwórcze za jabłka do tłoczenia płaciły o 21 proc. mniej. Natomiast ceny jabłek na rynkach hurtowych były wyższe o 15 proc., a w spółdzielniach ogrodniczych o 8 proc.

- Cena gruszek na rynku hurtowym (częściowo pochodzących z importu) nie zmieniła się, a w skupie w spółdzielniach ogrodniczych gruszki potaniały o 17. Na rynkach hurtowych podrożały cytryny (o 47 proc.), winogrona (o 15 proc.) oraz mandarynki i pomarańcze (po 3 proc.). Potaniały jedynie banany (o 4 proc.) - informują eksperci IERiGŻ.

W marcu br. w porównaniu z lutym 2016 r. ceny jabłek w spółdzielniach ogrodniczych nie zmieniły się. Na rynkach hurtowych jabłka potaniały o 3 proc., w skupie na eksport o 7 proc., a ceny surowca do tłoczenia na sok obniżyły się o 10 proc. Gruszki na rynkach hurtowych były tańsze o 2 proc., a w spółdzielniach ogrodniczych podrożały o 8 proc. Na rynkach hurtowych wzrosły ceny winogron (o 9 proc.), mandarynek (o 4 proc.), bananów (o 3 proc.), oraz pomarańcz (o 2 proc.). Potaniały natomiast cytryny (o 3 proc.).

- Średnie ceny detaliczne owoców i ich przetworów w lutym 2016 r. w relacji do lutego 2015 r. zwiększyły się o 13,6 proc., przy stabilnych cenach żywności i napojów bezalkoholowych. Najbardziej wzrosły ceny jabłek (o 33,7 proc.), podrożały też owoce jagodowe (o 27,1 proc.), pestkowe (o 13,4 proc.), cytrusowe (o 11,4 proc.), a także owoce suszone i orzechy (o 4,0 proc.). Nie zmieniły się ceny bananów. Przetwory owocowe były droższe o 4,5 proc., a owoce mrożone potaniały o 2,5 proc. W firmach średnich i dużych produkcja pitnych soków owocowych i owocowo-warzywnych w styczniu 2016 r. w relacji do stycznia 2015 r. była mniejsza o 19 proc. - czytamy w raporcie Rynek rolny IERiGŻ.

WIĘCEJ NA TEMAT

HANDEL I DYSTRYBUCJA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI