W 2015 r. żywność potaniała o 1,7 proc. Tylko ceny warzyw i owoców nie spadły

Autor: Dziennik Zachodni 08 lutego 2016 11:37

W 2015 r. żywność potaniała o 1,7 proc. Tylko ceny warzyw i owoców nie spadły Z danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej wynika, że w 2015 r. cena żywności była niższa niż w 2014 r. o 1,7 proc./ fot. shutterstock

Z danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej wynika, że w 2015 r. ceny żywności były niższa niż w 2014 r. o 1,7 proc. Tylko warzywa i owoce – a przede wszystkim jabłka – nie wpisały się w cenowy trend spadkowy - informuje Dziennik Zachodni.

Spadek cen jest ewidentny, a spowodowany jest kilkoma czynnikami. Należy do nich zaliczyć m.in. spadek cen żywności na rynku światowym oraz unijnym.

Czy spadkowy trend cen żywności się utrzyma? Jak mówi Krystyna Świetlik z IERIGŻ, rrudno przewidzieć, ceny paliwa nie powinny iść w górę, nie ma ku temu przesłanek.

Jej zdaniem te grupy produktów, które podrożały w drugim półroczu minionego roku, powinny być droższe również w pierwszym półroczu tego roku. A są to owoce i warzywa, np. marchew, cebula, kapusta. Jak tłumaczy przedstawicielka IERiGŻ, w grudniu, oprócz owoców i warzyw, nie podrożały żadne produkty żywnościowe. Najbardziej wzrosły ceny jabłek – ponad 36 proc.

Czytaj więcej w Dzienniku Zachodnim. 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

HANDEL I DYSTRYBUCJA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI