W 2015 r. wzrósł polski eksport przetworzonych owoców i warzyw

Autor: FAMMU/FAPA na podstawie: dane Ministerstwa Finansów 29 marca 2016 08:29

W 2015 r. wzrósł polski eksport przetworzonych owoców i warzyw fot. shutterstock

W minionym roku wyeksportowaliśmy więcej zarówno przetworzonych owoców jak i warzyw – odpowiednio 937,4 tys. ton oraz prawie 917,5 tys. ton. Dla porównania w roku 2014 była to wielkość 870,6 tys. ton w przypadku przetworzonych owoców oraz 852,5 tys. ton przetworzonych warzyw - informuje FAMMU/FAPA na podstawie: dane Ministerstwa Finansów.

Jak co roku największym importerem polskich przetworów owocowo-warzywnych były pozostałe kraje unijne – skierowaliśmy tam 786,2 tys. ton przetworów owocowych i 673,3 tys. ton warzywnych. W eksportowanych przetworzonych owocowcach jak co roku dominowały soki owocowe oraz mrożonki – odpowiednio 473,7 tys. ton oraz niecałe 364,0 tys. ton. W wysyłanych polskich sokach prym wiódł koncentrat soku jabłkowego – 356,5 tys. ton.

W eksportowanych warzywach przetworzonych najwięcej – prawie połowę stanowiły mrożone warzywa z wynikiem 450,0 tys. ton oraz niecałe 159,0 tys. ton frytki.

W przypadku importu przetworów owocowo-warzywnych w 2015 roku łączna ilość sprowadzonych do Polski warzyw przetworzonych to 328,9 tys. ton – o zaledwie niecałe 4 tys. ton mniej niż w roku poprzednim, z czego 263 tys. ton to dostawy przetworów unijnych. W przypadku importu owoców przetworzonych – w minionym roku wyniósł on 379,2 tys. ton czyli o 22 tys. ton więcej niż rok
wcześniej.

Około połowa 165,5 tys. ton to import owoców z pozostałych państw unijnych. Najwięcej sprowadziliśmy w minionym roku soków owocowych – 180,9 tys. ton, owoców i orzeszków puszkowanych – 113,4 tys. ton oraz przetworów pomidorowych – 95,8 tys. ton.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

HANDEL I DYSTRYBUCJA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI