Szef IERiGŻ o eksporcie polskiej żywności: Sukces nie jest dany raz na zawsze

Autor: Aneta Gwara/www.sadyogrody.pl 02 czerwca 2015 12:16

Szef IERiGŻ o eksporcie polskiej żywności: Sukces nie jest dany raz na zawsze prof. Andrzej Kowalski, szef IERiGŻ; fot. PTWP

- Często mówi się z lekką pogardą o ludziach, którzy zajmują się rolnictwem. Jednak jest to jeden z najbardziej rozwiniętych sektorów, poza sektorem żywnościowym, w którym zajmujemy znaczące miejsce na świecie. Niemniej nie da się ukryć, że pogarsza się opłacalność produkcji w rolnictwie - mówił prof. Andrzej Kowalski, szef Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej podczas Międzynarodowego Sympozjum Krajowej Unii Producentów Soków.

Polska jest znaczącym eksporterem żywności na świecie. – Często odnoszę wrażenie, że zachłysnęliśmy się tym sukcesem. Jednak należy pamiętać, że sukces nie jest dany raz na zawsze – przestrzegał szef IERiGŻ.

- Co będzie, jeśli na ciągu kilku, czy kilkunastu lat Unia Europejska podpisze porozumienie ze Stanami Zjednoczonymi o wolnym handlu? Będzie to miało bardzo duży wpływ na gospodarkę żywnościową, chociażby ze względu na różnice w podejściu do spraw bezpieczeństwa żywności. W moim przekonaniu, to porozumienie zostanie podpisane, a pewne jest to, że warunków nie będzie dyktowała Europa – przyznał.

Ważne są także zmieniające się warunki ekonomiczne i społeczne. – Przyznam szczerze, że denerwuje mnie swojego rodzaju chełpliwość występująca u części środowiska, że nie musimy się bać, bo liczba ludności na świecie rośnie, społeczeństwa bez względu na zamożność bogacą się, a żywność jest pierwszą i podstawową potrzebą życiową. Znaleźć można już szacunki dotyczące zapotrzebowania na żywność za 20 lat. Mam duże wątpliwości co do tego. W Polsce według różnych szacunków w ciągu jednego pokolenia populacja ma się zmniejszyć o około 3 mln osób – mówił prof. Andrzej Kowalski.

Europa traci na konkurencyjności. – Będzie coraz większy problem ze sprzedażą drogiej europejskiej żywności w krajach rozwijających się. Pomimo tego, że ponoć mamy mieć do czynienia ze wzrostem populacji, nie można zapewnić rynków zbytu dla polskiej żywności – apelował.

Nie pomogą długoterminowe prognozy. – Nie pomogą szacunki, ani „nos eksperta” ponieważ jedna decyzja, taka jak np. embargo zmienia sytuację zarówno producentów jak i konsumentów – dodał profesor. 

WIĘCEJ NA TEMAT

HANDEL I DYSTRYBUCJA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI