Spadł chilijski eksport owoców i warzyw

Autor: FAMMU/FAPA na podstawie: Factsheet Chili 29 maja 2015 10:40

Chile wyeksportowało w sumie 2,668 mln ton owoców i warzyw, z czego 2,617 mln ton stanowiły same tylko owoce. Warzywa to zaledwie 51,4 tys. ton z łącznej wysyłki produktów ogrodnictwa. W porównaniu do roku 2013 wielkości te wyglądały następująco 2,910 mln ton wszystkim owoców i warzyw, w tym 2,875 mln ton samych owoców i zaledwie 35,4 tys. ton warzyw - informuje FAMMU/FAPA na podstawie: Factsheet Chili.

Najwięcej wysłano jabłek – 877,7 tys. ton oraz winogron – ponad 824 tys. ton. Spore ilości stanowiły także gruszki – 127 tys. ton, awokado - 121,3 tys. ton, kiwi – niecałe 104 tys. ton oraz prawie 100 tys. ton jagody i żurawiny łącznie. W eksporcie warzyw dominowała cebula z wynikiem niecałych 40 tys. ton.

Wspomnianą ilość 2,668 mln ton Chilijscy eksporterzy skierowali przede wszystkim do państw Ameryki Północnej – ponad 891 tys. ton, Ameryki Łacińskiej – 582,3 tys. ton, państw unijnych – 563,7 tys. ton oraz do krajów azjatyckich – 543,8 tys. ton. Największym importerem owoców i warzyw z Chile były przed rokiem Stany Zjednoczone – 845,3 tys. ton oraz Holandia – 268,6 tys. ton, Chiny – 195,7 tys. ton, a także Kolumbia - 141,2 tys. ton i Wielka Brytania – 132,6 tys. ton. 

WIĘCEJ NA TEMAT

HANDEL I DYSTRYBUCJA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI