Sieć Lidl ogranicza obecność pestycydów w owocach i warzywach

Autor: www.sadyogrody.pl/pr 19 maja 2017 09:04

Sieć Lidl ogranicza obecność pestycydów w owocach i warzywach fot. redakcja Sadyogrody.pl

Lidl dopuszcza pozostałości substancji czynnych w owocach i warzywach w wysokości maksymalnie jednej trzeciej poziomu ustalonego przez UE - czyli o 2/3 mniej pozostałości pestycydów będzie w produktach Lidla niż dopuszcza UE.

„Naszym celem jest dostarczanie świeżych owoców i warzyw, jak najwyższej jakości. Jesteśmy w stanie osiągnąć ten cel dzięki ustanowieniu surowych norm, które znacznie przewyższają przepisy europejskie w zakresie redukcji pestycydów – przykładem takich produktów spełniających nasze kryteria są jabłka grójeckie” – podkreśla Aleksandra Robaszkiewicz, PR Manager Lidl Polska.

„Wszyscy nasi producenci poza certyfikatem Jabłka Grójeckiego ChOG, posiadają również jeden z certyfikatów gwarantujących jakość i bezpieczeństwo produktu. Te certyfikaty to Integrowana produkcja i/lub GLOBALG.A.P. Integrowana produkcja to krajowy, proekologiczny system produkcji owoców, warzyw i produktów rolnych. Natomiast GLOBALG.A.P. to najważniejszy, międzynarodowy system zapewnienia jakości i bezpieczeństwa żywności w produkcji pierwotnej” – Maciej Majewski Prezes Zarządu Stowarzyszenie Sady Grójeckie.

„Wdrożone i certyfikowane w naszych gospodarstwach systemy jakości oraz bezpieczeństwa żywności zapewniają wysokiej jakości plon przy jak najmniejszej ingerencji w środowisko. Przewidujemy i planujemy produkcję m.in. poprzez dobór odmian mało wrażliwych lub wręcz odpornych na choroby, aby w przyszłości ograniczyć ochronę” – Adam Pajewski Członek Zarządu Stowarzyszenie Sady Grójeckie. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

HANDEL I DYSTRYBUCJA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI