Sawicki: Polskie owoce i warzywa mają szanse na sukces na rynku indyjskim

Autor: PAP 13 marca 2015 09:23

Sawicki: Polskie owoce i  warzywa mają szanse na sukces na rynku indyjskim Marek Sawicki, minister rolnictwa; fot. PTWP

- Indie są perspektywicznym rynkiem dla sprzedaży polskiej żywności, ale by wejść z produktami na ten rynek niezbędne jest dobre zorganizowanie eksporterów - powiedział minister rolnictwa Marek Sawicki podsumowując swoją wizytę w Indiach.

Według ministra, największe szanse na eksport mają owoce (jabłka, truskawki, maliny) i warzywa oraz przetwory mleczarskie m.in. sery długo dojrzewające.

B wwieźć owoce i warzywa do Indii potrzebna jest fumigacja (zabezpieczenie przed szkodnikami) bromkiem metylu, który w UE jest niedozwolony. - Rozmowy w tej sprawie prowadzone są między ministerstwami - zaznaczył Sawicki.

Dodał, że kilka transportów jabłek trafiło już do Indii, gdzie na miejscu wykonana będzie wymagana fumigacja, ale chodzi o to, by była generalna zgoda na import jabłek z naszego kraju bez konieczności wykonywania tego zabiegu.

Sawicki, który przebywał w tym tygodniu z oficjalną wizytą w Indiach, otwierał wraz z tamtejszym ministrem rolnictwa międzynarodowe targi spożywcze AAHAR 2015 (The International Food and Hospitality Fair Aahar) w New Delhi. Uczestniczyło w nich 27 polskich firm.

Jak mówił minister, polska żywność zaczyna być widoczna na indyjskim rynku, eksportuje tam produkty sześć firm spożywczych można np. kupić produkty mleczarskie, słodycze, przetwory owocowe. Jednak eksport żywności jest marginalny, a jego wartość to zaledwie kilka milionów euro.

Sawickiemu towarzyszyli m.in. szef Inspekcji Weterynaryjnej, szef Instytutu Weterynarii w Puławach oraz główny inspektor Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa.

Wizyta Sawickiego, była kontynuacją styczniowych rozmów wicepremiera Janusza Piechocińskiego z hinduskim wiceministrem rolnictwa.

Hinduski minister rolnictwa został zaproszony do złożenia wizyty w Polsce i zapoznania się na miejscu z możliwościami współpracy, także w zakresie edukacji i nadzoru nad żywnością, oraz do udziału w wystawie produktów i technologii rolno-spożywczej, która będzie miała miejsce jesienią w Poznaniu.

Polska eksportowała w ubiegłym roku produkty spożywcze o wartości 6,4 mln euro wobec 2,9 mln euro rok wcześniej. Głównie do Indii trafiły wyroby czekoladowe i pieczywo cukiernicze, ryby, mąka i dżemy.

Indie kupiły w 2013 roku łącznie 200 tys. ton jabłek, głównie z Chin, USA, Australii, Nowej Zelandii. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

HANDEL I DYSTRYBUCJA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI