Rynki azjatyckie, afrykańskie oraz USA szansą rozwoju eksportu polskiej żywności

$data.author.description Autor: www.portalspozywczy.pl 12 października 2015 08:17

Rynki azjatyckie, afrykańskie oraz USA szansą rozwoju eksportu polskiej żywności Marta Skrzypczyk, koordynatorka analityków sektora rolno-spożywczego w BZ WBK; fot. PTWP

Zdaniem Marty Skrzypczyk, koordynatorki analityków sektora rolno-spożywczego w BZ WBK, w ostatnich latach w branży spożywczej uwidoczniła się tendencja sprzedaży na coraz bardziej oddalonych rynkach.

Oczywiście nadal największe znaczenie mają kraje UE oraz kraje sąsiadujące, takie jak Rosja, Ukraina, Białoruś, ale od dawna eksporterzy umieszczają polskie produkty także na rynkach Afryki (głównie Północnej) i Bliskiego Wschodu. Jak wylicza Skrzypczyk, do tego grona dołączyły Chiny, jak również kraje Azji Południowo-Wschodniej, Stany Zjednoczone, pojawiają się także kraje Afryki Środkowej czy Południowej.

- To właśnie te rynki, oraz Indie, będą stanowiły szansę rozwoju polskiej branży spożywczej - uważa ekspertka BZ WBK.

Analitycy Banku Zachodniego WBK spodziewają się lekkiego obniżenia dynamiki wzrostu polskiego eksportu rolno-spożywczego. Marta Skrzypczyk ocenia, że już w drugiej połowie 2015 roku 6-procentowa dynamika eksportu, notowana na początku roku, nieznacznie wyhamuje, głównie ze względu na oczekiwany spadek dynamiki wzrostu eksportu zbóż.

- Eksport produktów nieprzetworzonych, takich jak owoce, warzywa, zboża, wciąż będzie odgrywał dużą rolę, ale jego poziom w większym stopniu zależy od zbiorów i koniunktury rynkowej - podkreśla Skrzypczyk.

Czytaj więcej na www.portalspozywczy.pl.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

HANDEL I DYSTRYBUCJA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI