Rynek warzyw w maju br. - analiza IERiGŻ

Autor: www.sadyogrody.pl/ IERiGŻ 11 czerwca 2019 12:59

Rynek warzyw w maju br. - analiza IERiGŻ fot. shutterstock.com

W maju 2019 r., w porównaniu z kwietniem br., w skupie z przeznaczeniem do konsumpcji bezpośredniej wzrosły ceny kapusty białej (o 84%), buraków ćwikłowych (o 48%), marchwi (o 23%), cebuli na targowiskach (o 18%), cebuli w spółdzielniach ogrodniczych i pietruszki (po 17%). Obniżyła się jedynie cena skupu pieczarek (o 2%) - informują w raporcie analitycy Paweł Kraciński i Tomasz Smoleński z IERiGŻ.

W analogicznym okresie w zakładach przetwórczych wzrosła cena skupu cebuli obieranej (o 3%), a stabilna była cena skupu buraków. W firmach skupujących warzywa na eksport wzrosły ceny kapusty białej (o 28%), selerów (o 26%), kapusty pekińskiej (o 24%), cebuli (o 18%) i marchwi (o 14%), a jedynie obniżyła się cena pomidorów (o 42%). W maju 2019 r., w porównaniu z kwietniem br., w handlu hurtowym wzrosły ceny: buraków ćwikłowych (o 42%), cebuli (o 35%), kapusty białej (o 33%) i marchwi (o 11%). Obniżyły się ceny hurtowe pomidorów spod osłon (58%) i ogórków spod osłon (o 33%) - czytamy w raporcie przygotowanym przez analityków IERiGŻ.

W maju 2019 r., w porównaniu z majem 2018 r., w skupie do konsumpcji bezpośredniej wzrosły ceny skupu kapusty białej (o 681%), cebuli w spółdzielniach ogrodniczych (o 248%), cebuli na targowiskach (o 102%), pietruszki (o 59%), buraków ćwikłowych (o 33%) i pieczarek (o 12%). Obniżyła się cena skupu marchwi (o 14%)

W zakładach przetwórczych i chłodniach w maju 2019 r., w porównaniu z analogicznym miesiącem 2018 r., wzrosły ceny cebuli obieranej (o 226%) i buraków ćwikłowych (o 42%). W handlu hurtowym, w analizowanym okresie, wzrosły ceny kapusty białej (o 541%), cebuli (o 248%) oraz buraków ćwikłowych (o 69%), a obniżyły się ceny marchwi (o 4%).

W kwietniu 2019 r., w porównaniu z marcem 2019 r., wzrosły ceny detaliczne: kapusty białej (o 29%), pomidorów (o 9%), cebuli (o 6%), kalafiorów (o 5%), marchwi i selerów (po 2%) oraz buraków ćwikłowych i pieczarek (po 1%). Obniżyły się ceny detaliczne papryki (o 9%) i porów (o 2%). W relacji do cen detalicznych z kwietnia 2018 r. wzrosły ceny kapusty białej (o 179%), cebuli (o 91%), porów (o 20%), marchwi (o 16%), papryki (o 11%), selerów (o 10%), pomidorów (o 9%) oraz buraków ćwikłowych i pieczarek (po 8%). W marcu 2019 r., w porównaniu z marcem 2018 r., w średnich i dużych zakładach przetwórczych obniżyła się produkcja warzyw mrożonych (o 26%), konserw warzywnych (o 10%) i soku pomidorowego (o 8%), a wzrosła produkcja marynat (o 22%).

Eksport warzyw świeżych w marcu 2019 r. wyniósł 33,0 tys. t, a jego wartość 23,7 mln EUR. W porównaniu z marcem 2018 r. wolumen sprzedanych warzywach obniżył się o 25%, a jego wartość zwiększyła się o 30%. Do spadku wolumenu eksportu przyczyniło się zmniejszenie sprzedaży pomidorów (o 74%), kapusty (o 36%), marchwi (o 31%) i cebuli (o 15%). W tym samym czasie wyeksportowano 62,7 tys. t przetworów warzywnych o wartości 55,7 mln EUR. W porównaniu z marcem 2018 r. wolumen eksportu przetworów warzywnych obniżył się o 7%, a jego wartość wzrosła o 3%. Wolumen eksportu suszy obniżył się o 22%, pieczarek i ich przetworów o 14%, marynat o 12%, mrożonek o 11% i konserw o 3%.

W marcu 2019 r. zaimportowano 94,9 tys. t warzyw świeżych tj. o 12% więcej niż w marcu 2018 r. Wartość ich importu wyniosła 93,0 mln EUR, tj. o 3% więcej niż w marcu 2018 r. Wzrost wolumenu importu spowodowany był zwiększeniem przywozu cebuli (o 261%) i kapusty (o 41%). Wolumen importu przetworów warzywnych wyniósł 27,7 tys. t, tj. o 7% więcej niż w marcu 2018 r. Wartość importu przetworów warzywnych wyniosła 26,8 mln EUR i wzrosła o 3% w porównaniu z marcem 2018 r. Wzrósł import konserw (o 27%), w tym kukurydzy konserwowej (o 31%) oraz suszy i mrożonek (po 12%). W marcu 2019 r. ujemne saldo w handlu warzywami i ich przetworami wyniosło 40,4 mln EUR wobec -44,5 mln EUR w marcu 2018 r. W I kwartale br. ujemne saldo w handlu osiągnęło poziom 123,6 mln EUR. Deficyt w handlu był wyższy o 5,9 mln EUR niż w analogicznym okresie 2018 r - poinformowali analitycy IERiGŻ.

Już 7 listopada w Warszawie największa konferencja skierowana do producentów owoców i warzyw w Polsce. Zarejestruj się teraz!

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

HANDEL I DYSTRYBUCJA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.