Rynek rolno-spożywczy będzie się sukcesywnie rozwijał

Autor: www.sadyogrody.pl/pr 24 czerwca 2015 12:52

Rynek rolno-spożywczy będzie się sukcesywnie rozwijał fot. shutterstock

Jak wynika z raportu DNB Bank Polska i Deloitte, krajowy sektor rolno-spożywczy będzie się rozwijał podobnie jak w latach poprzednich, napędzany wzrostem konsumpcji wewnętrznej, inwestycjami i rosnącymi dochodami mieszkańców, ale i – co równie ważne – eksportem. Okazuje się bowiem, że kiedy na rynku wewnętrznym polscy producenci mają problem z nierosnącą konsumpcją, to już nie mają oni problemu ze zwiększaniem eksportu.

Rodzimy sektor rolno-spożywczy na przestrzeni ostatnich lat uległ wielu zmianom, które wprowadziły Polskę do pierwszej dziesiątki eksporterów spożywczych w Europie oraz na pozycję lidera handlu spożywczego w Europie Centralnej i Wschodniej.

Szansą na utrzymanie dotychczasowych rynków zbytu i pozyskanie nowych wydaje się być wzmacnianie marki polskiej żywności, która ma być synonimem produktów zdrowych o wysokiej jakości.

Ważne jest aby Polska otworzyła się na nowe kierunki zbytu. – Śmiało można zaryzykować stwierdzenie, że to właśnie nowe kierunki eksportu będą głównym motorem wzrostu branży w kolejnej dekadzie. W obliczu spadku liczby odbiorców w Europie oraz perturbacji handlowych w relacjach z Rosją i Europą Wschodnią, naturalnymi kierunkami eksportu są kraje Afryki i Dalekiego Wschodu, ze szczególnym uwzględnieniem Państwa Środka - twierdzi Dominik Zieliński, ekspert banku DNB.

Afryka, ze względu na ograniczoną możliwość samodzielnej produkcji spożywczej, jest uzależniona od importu żywności. Kraje takie jak Arabia Saudyjska, Egipt, Zjednoczone Emiraty Arabskie, Maroko, Algieria czy Tunezja są zainteresowane importem żywności z Polski. Z kolei w Chinach od kilku lat obserwuje się dynamiczny wzrost liczby mieszkańców przynależących do klasy średniej, która przykłada dużą uwagę do produktów ekologicznych o wysokiej jakości, a te z kolei są przywożone z Europy, w tym z Polski oraz obu Ameryk.

Duży potencjał upatruje się również w produkcji żywności ekologicznej, stąd tak bardzo istotne jest kształtowanie wizerunku Polski jako dostawcy produktów smacznych oraz bezpiecznych - wyprodukowanych z surowców o najwyższej jakości, przy zachowaniu rygorystycznych norm sanitarnych.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

HANDEL I DYSTRYBUCJA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI