Producenci pomidorów tracą przez embargo. Walczą o wzrost spożycia w kraju

Autor: Rzeczpospolita 03 czerwca 2015 09:32

Producenci pomidorów tracą przez embargo. Walczą o wzrost spożycia w kraju fot. shutterstock.com

Spożycie pomidorów w Polsce jest nadal trzy razy niższe od średniej unijnej, a przez rosyjskie embargo ich producenci utracili ważny rynek zbytu - czytamy w "Rzeczpospolitej".

- Producenci pomidorów szklarniowych, mimo wcześniejszych obaw, w dość niewielkim stopniu dotknięci byli embargiem w pierwszych miesiącach po jego wprowadzeniu – mówi "Rzeczpospolitej" Mariusz Dziwulski, ekonomista Banku BGŻ. Powodem była mniejsza podaż pomidorów w Hiszpanii. Ceny pomidorów na jesieni 2014 r. nie obniżyły się więc istotnie w stosunku do roku poprzedniego. Po dziesięciu miesiącach od wprowadzenia zakazu przez Moskwę widać jednak, że ma on negatywny wpływ na eksport naszych pomidorów. 

Polska - jeden z 10 największych producentów pomidorów w UE - nie należy do czołówki krajów, gdzie je się ich najwięcej w Europie. Szacuje się, że spożycie pomidorów i ich przetworów per capita wynosi u nas ok. 10 kg na osobę. Średnia w UE przekracza 30 kg na osobę - czytamy w "Rzeczpospolitej".

Do jedzenia większej liczby pomidorów zamierza zachęcać nas Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami (SPPiOPO). Projekt jego trzyletniego programu "Pomidory dobre z natury" przeszedł pozytywną weryfikację w Agencji Rynku Rolnego i został przekazany do Komisji Europejskiej. Jeżeli dostanie od niej zielone światło, akcja promocyjno-informacyjna ruszy w lutym 2016 r.

Czytaj więcej w "Rzeczpospolitej".

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

HANDEL I DYSTRYBUCJA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM