Polskie wina po raz pierwszy dostępne w dużej sieci handlowej

Autor: PAP 11 października 2016 11:07

Polskie wina po raz pierwszy dostępne w dużej sieci handlowej Polskie wina z krakowskiej Winnicy Srebrna Góra znalazły się w ofercie znanej sieci handlowej. / fot. shutterstock

Polskie wina z krakowskiej Winnicy Srebrna Góra znalazły się w ofercie znanej sieci handlowej. Jak zaznaczają przedstawiciele winnicy, to pierwszy przypadek na naszym rynku.

Jesień w Lidlu stoi pod znakiem win. W ofercie znajdują się wina francuskie oraz węgierskie oraz - po raz pierwszy - wina z Polski, wyprodukowane w krakowskiej winnicy. To największa polska winnica położonej malowniczo na stokach Srebrnej Góry w dolinie Wisły. Winnica obejmuje obszar 28 ha i składa się z dwóch części położonych na Bielanach oraz w pobliskich Przegorzałach.

Specjalnie dla Lidla winnica wypuściła wino o wdzięcznej nazwie Polka. Dedykowane jest ono kobietom, bo - według badań - 58 proc. osób deklarujących picie wina w ostatnim roku to panie.

"Analizując wyniki badań zdecydowaliśmy się wykreować kompozycje smakowe dedykowane kobietom. Polka jest przyjemna, zbalansowana i łagodna w smaku, choć niepozbawiona charakteru" - mówi Mirosław Jaxa Kwiatkowski, współwłaściciel winnicy. Jak dodał, jest to pierwsze polskie wino, stworzone przez kobietę - będącą enologiem w Winnicy Srebrna Góra - dla kobiet.

Wino jest do nabycia w czterech wariantach - białe i różowe z rocznika 2015 oraz czerwone z rocznika 2014 i 2015.

Przedstawiciele Lidla zapowiadają, że Polka nie jest jednorazową przygodą sieci handlowej z winami polskimi - zamierza ona rozszerzać współpracę z krakowską winnicą.

Krakowska Winnica Srebrna Góra, położona u stóp klasztoru oo. Kamedułów na Bielanach jest młoda - wino wytwarzane jest od pięciu lat. W pierwszym roczniku 2012 wyprodukowała 16 tysięcy butelek. Według przedstawiciela winnicy docelowo przy zachowaniu odpowiedniej jakości powinna ona dawać około 75 tysięcy butelek wina rocznie.

Krakowska winnica Srebrna Góra nawiązuje do sięgającej początku X wieku historii krakowskich upraw winorośli oraz klasztornych tradycji wytwarzania wina. Najważniejszymi z uprawianych szczepów są białe: Riesling, Chardonnay, Pinot Gris, Gewrztraminer, SeyvalBlanc, Solaris, Hibernal oraz czerwone: Pinot Noir, Regent, Rondo, Cabernet Cortis, Zweiget i Acolon.

Wina powstają w zabytkowych pomieszczeniach gospodarczych kamedulskiego klasztoru i wytwarzane są w tankach ze stali nierdzewnej, niektóre dojrzewają potem w kontakcie z drewnem akacjowym lub dębowym. Nad całością produkcji czuwa czołowy polski enolog (specjalistka od win) - Agnieszka Rousseau. 

Ponadto jak wskazuje PAP na podstawie "Rzeczpospolitej", coraz więcej winnic rejestruje swoją działalność w Agencji Rynku Rolnego. Dzięki temu mogą sprzedawać swoje wyroby do sklepów i restauracji. W sezonie 2015/2016 zarejestrowało się 103 winiarzy. Dwa lata temu było ich 76, a w sezonie 2010/2011 zaledwie 20. Rośnie także powierzchnia winnic. Obecnie jest to ok. 244 ha - o niemal jedną czwartą więcej niż w poprzednim sezonie.

"Wynika to przede wszystkim ze wzrostu świadomości konsumentów. Rozwój turystyki winiarskiej, wyjazdy na zbiory czy letnie wycieczki do winnic pozwalają konsumentom dostrzec piękno, nie tylko polskiej przyrody, ale też naszych winiarskich możliwości. Co więcej, samorządy coraz chętniej wspierają inicjatywy winiarskie i zaczynają rozumieć, że polskie wino to nasze dziedzictwo kulturowe" - tłumaczy Monika Bielka-Vescovi, dyrektor Szkoły Sommelierów i prezes stowarzyszenia Kobiety i Wino.

Zarejestrowane winnice są przeważnie niewielkie, dominują gospodarstwa rodzinne, oferujące wina na rynek lokalny. Założenie hektara winnicy to wydatek ok. 100 tys. zł. Niewielka skala produkcji i wysokie koszty inwestycji sprawiają, że polskie wina gronowe są stosunkowo drogie. Butelka kosztuje ok. 30-40 zł.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

HANDEL I DYSTRYBUCJA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI