Polska jest największym eksporterem pieczarek na świecie

Autor: PAP 04 kwietnia 2015 10:00

Polska jest największym eksporterem pieczarek na świecie fot. shutterstock

Polska to największy producent pieczarek w Europie i największy eksporter tych grzybów na świecie. Wpływy z eksportu pieczarek w 2014 r. stanowiły ok. 60 proc. wszystkich wpływów z wywozu warzyw i ich przetworów - wynika z danych IERiGŻ.

W ostatnich latach Polska stała się największym producentem pieczarek w UE wyprzedzając Holandię, ale przede wszystkim jesteśmy najpoważniejszym eksporterem, 35 proc. importowanych pieczarek na świecie pochodzi z Polski - zaznaczyła w rozmowie z PAP Bożena Nosecka z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ). Dodała, że nasze grzyby są tanie i mają wysoką jakość m.in. dlatego, że są zbierane ręcznie.

Polscy producenci poradzili też sobie z rosyjskim embargiem. W 2013 r. 18 proc. wolumenu eksportu grzybów trafiło do Rosji. Później trzeba było znaleźć inne rynki zbytu. Mimo to eksport pieczarek nie tylko nie zmalał, ale nawet nieco wzrósł - zauważyła ekspertka.

W II półroczu 2014 r. ich eksport wyniósł 97,2 tys. ton wobec 96 tys. ton w II półroczu 2013 r., a wpływy z eksportu pieczarek o 20 proc. przewyższyły wpływy z eksportu wszystkich warzyw świeżych - podkreśliła Nosecka.

Dodała, że był to jeden z nielicznych produktów, którego eksport wzrósł, najbardziej - na Białoruś. W drugiej połowie ubiegłego roku kraj ten kupił od nas ponad 16 tys. ton pieczarek (a rok wcześniej 6,6 tys. ton). Wzrósł eksport do Czech, na Łotwę, do Niemiec - wyliczała ekspertka. Największymi importerami polskich pieczarek są Niemcy i Wielka Brytania.

Ceny większości produktów żywnościowych po wprowadzeniu embarga spadły, ale nie ceny pieczarek. Nosecka zaznaczyła, że ceny w eksporcie są jednak zróżnicowane, najtaniej płaci Białoruś, znacznie droższe są wyselekcjonowane grzyby, które wysyłane są do krajów UE.

W całym 2013 r. eksport wyniósł 195,4 tys. ton o wartości 291 mln euro, a w 2014 r. - 203,5 tys. ton za 293 mln euro. Produkcja wynosi w granicach 270-280 tys. ton, co oznacza, że pieczarka to produkt wybitnie eksportowy - zauważyła Nosecka.

Prekursorami w uprawie grzybów byli Chińczycy, ale w XVI wielu to Francuzi jako pierwsi w Europie zajęli się uprawą pieczarek. Dawniej potrawa z nich uważana była za danie elitarne, tylko dla bogatych, dziś pieczarka zupełnie spowszechniała i każdy może sobie pozwolić na danie z tych grzybów.

Najpopularniejsza jest pieczarka biała, ale ostatnio coraz częściej można kupić pieczarki brązowe, która uprawia się w niższej temperaturze, ale też dłużej zachowują one świeżość. Brązowa odmiana jest twardsza od białej i bardziej aromatyczna. Pojawiają się też w sklepach pieczarki portabella pochodzące z Ameryki - są to grzyby brązowe, o dużym kapeluszu. Ta odmiana doskonale nadaje się do faszerowania i grillowania.

Pieczarki rosną na specjalnym podłożu, w klimatyzowanych pomieszczeniach mogą być uprawiane przez cały rok. Grzyby zbiera się po 4-5 tygodniach od ich wysiania.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

HANDEL I DYSTRYBUCJA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI