PGS: Mało dynamiczna sprzedaż owoców i warzyw w styczniu

Autor: www.sadyogrody.pl 03 lutego 2015 09:24

PGS: Mało dynamiczna sprzedaż owoców i warzyw w styczniu Janusz Dąbrowski, dyrektor promocji Praskiej Giełdy Spożywczej

- Wpływ na ceny owoców i warzyw w styczniu 2015 r. miała łagodna zima, mniejsze niż w ubiegłych latach koszty przechowywania i ogrzewania oraz tania benzyna, co z kolei obniżyło koszty transportu i logistyki owoców i warzyw – mówi serwisowi www.sadyogorody.pl Janusz Dąbrowski, dyrektor promocji Praskiej Giełdy Spożywczej.

W styczniu 2015 r. ceny części krajowych warzyw na Praskiej Giełdzie Spożywczej nieznacznie wzrosły, w porównaniu grudniem 2014 r. (przed świętami Bożego Narodzenia). W tym czasie najbardziej podrożał ogórek zielony, za który przed świętami na PGS średnio trzeba było zapłacić 4,55 zł za kilogram. - W styczniu jego średnia cena wzrosła do 7,5 zł/kg - mówi Janusz Dąbrowski.

Jednak ceny niektórych warzyw w styczniu były dużo niższe niż rok i dwa lata wcześniej.

Ziemniaki w styczniu 2015 r. na PGS kosztowały średnio 0,45 zł/kg, podczas gdy w analogicznym okresie poprzedniego roku trzeba było za nie zapłacić średnio 1,30 zł/kg a jeszcze rok wcześniej 0,60 zł/kg.

Z kolei za marchew w styczniu 2015 r. na Praskiej Giełdzie Spożywczej trzeba było zapłacić średnio 0,90 zł/kg, rok wcześniej 1,20 zł/kg a w 2013 r. 1 zł.

Cebula na PGS w styczniu 2015 r. kosztowała średnio 0,70 zł/kg, rok wcześniej 1,20 zł/kg a w styczniu 2013 r. 0,80 zł/kg.

Jeśli chodzi o jabłka to w styczniu ich średnia cena wynosiła 0,90 zł/kg, rok wcześniej 2 zł a w styczniu 2013 r. 1,20 zł/kg.

Jednak nie wszystkie owoce i warzywa były w styczniu 2015 r. na Praskiej Giełdzie Spożywczej tańsze niż w poprzednich latach. 

Przykładem jest np. kalafior, za który w styczniu tego roku trzeba było zapłacić średnio 7 zł/kg, podczas gdy rok wcześniej kosztował średnio 4 zł a w styczniu 2013 r. 6 zł/kg.

W styczniu na PGS mocno podrożały kapusty. Powód?

- Duży import na Białoruś. Kapusta włoska zdrożała średnio o 0,50 zł na kilogramie z 1 zł w grudniu 2014 r. do 1,5 zł/kg w styczniu 2015 r. – mówi Janusz Dąbrowski.

Kapusta pekińska podrożała w tym okresie średnio z 1,50 zł do 2 zł a kilogram a kapusta biała z 0,40 zł do 0,60 zł.

- Generalnie wpływ na niskie ceny owoców i warzyw w styczniu 2015 r. miała łagodna zima, mniejsze niż w ubiegłych latach koszty przechowywania i ogrzewania oraz tania benzyna  – zapewnia Janusz Dąbrowski.  

Z kolei średnie ceny owoców importowanych były w styczniu 2015 r. na PGS zbliżone do tych z grudnia, przed świętami.

Minimalnie droższe były banany, za które trzeba było w styczniu zapłacić 4,80 zł/kg i mandarynki, których cena wzrosła z 3,90 do 4,40 zł/kg.

Staniały z kolei winogrona białe średnio z 12 zł do 10 zł/kg. Ceny mango spadły średnio z 6 zł do 4 zł, cytryn z 4,5 zł do 4 zł a pomarańczy z 4 zł do 3,5 zł/kg.

Owoce i warzywa dostępne na Praskiej Giełdzie Spożywczej pochodzą w większości od lokalnych producentów z takich miejsc jak m.in.: Góra Kalwaria, Zakroczym, okolice Mińska Mazowieckiego oraz Janowa k. Otwocka.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

HANDEL I DYSTRYBUCJA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM