Niższe ceny eksportowe warzyw i przetworów warzywnych w sezonie 2014/15

Autor: IERiGŻ; www.sadyogrody.pl 02 stycznia 2015 09:17

Mimo wyższych zbiorów łączny eksport warzyw świeżych w sezonie 2014/15 może być mniejszy niż w sezonie poprzednim. Decydujące będzie obniżenie eksportu pomidorów, ogórków, papryki, a także kapusty pekińskiej. W sezonach poprzednich dostawy na rynek rosyjski dominowały w zagranicznej sprzedaży tych warzyw - wynika z raportu IERiGŻ.

W polskim eksporcie kapusty pekińskiej i włoskiej Rosja w latach 2011-2013 uczestniczyła w 60% w eksporcie pomidorów i ogórków w ok. 50%, a papryki w 40%. Eksport na nowe rynki zbytu lub zwiększenie sprzedaży do dotychczasowych odbiorców przypuszczalnie nie zrekompensuje braku eksportu tych warzyw do Rosji.

Zwiększy się natomiast zagraniczna sprzedaż większości pozostałych warzyw, a przede wszystkim cebuli, kalafiorów czy sałaty, w eksporcie których udział Rosji był mało znaczący. Ceny eksportowe niemal wszystkich warzyw świeżych będą niższe od relatywnie wysokich w sezonie 2013/14, a najbardziej spadną ceny cebuli, kapusty białej i pekińskiej. Średnie ceny eksportowe warzyw świeżych zmniejszyć się mogą z 0,52 do 0,45 euro/kg, a wpływy z ich eksportu o ok. 17% do 230 mln euro, przy prognozowanym spadku rozmiarów zagranicznej sprzedaży o ok. 5% do 505 tys. ton.

Rosyjskie embargo spowodować może mniejszy wzrost eksportu mrożonych warzyw niż ich produkcji. Dotyczyło to będzie przede wszystkim mrożonych kalafiorów i mrożonych mieszanek warzywnych dominujących w polskim eksporcie do Rosji. Eksport pozostałych warzyw mrożonych (w sprzedaży których udział dostaw do Rosji nie przekracza 15%) będzie znacznie wyższy niż w sezonie 2013/14. Najbardziej zwiększy się zagraniczna sprzedaż mrożonej cebuli, brokułów, mrożonego zielonego groszku oraz mrożonej kukurydzy cukrowej. Przy stabilnej produkcji krajowej nie zmieni się wolumen eksportu mrożonych pomidorów. Zwiększeniu eksportu warzyw mrożonych – głównie do krajów UE-15 sprzyjać będą niższe ceny w polskiej ofercie eksportowej. Najbardziej zmniejszą się ceny mrożonej cebuli, mrożonej fasolki szparagowej i mrożonych kalafiorów. Przeciętne ceny eksportowe produktów tej grupy towarowej obniżą się z 0,56 do 0,52 euro/kg, stąd wpływy z ich eksportu zmniejszyć się mogą z 239 do 222 mln euro.

W sezonie obecnym utrzyma się tendencja wzrostowa eksportu mrożonych gotowych przetworów z warzyw. Eksport tych produktów (głównie mrożonych dań gotowych i mrożonej kapusty kwaszonej w opakowaniach jednostkowych) wyniesie 32 tys. ton. Będzie to poziom o ok. 14% wyższy niż w sezonie 2013/14 i 2,5-krotnie wyższy od średniego z sezonów 2010/11-2012/13. Średnie ceny w eksporcie tych produktów obniżą się z 0,49 do 0,45 euro/kg, stąd wpływy z ich sprzedaży zmniejszą się mniej niż jej wolumen i wyniosą 14,5 mln euro.

Rekordowy poziom 57,5 tys. ton osiągnąć może eksport konserw warzywnych. Najbardziej – z 10 do 12 tys. ton zwiększy się zagraniczna sprzedaż, wytwarzanego z surowca krajowego i importowanego, konserwowego zielonego groszku. Wzrośnie również odpowiednio z 5,0 i 7,0 do 5,5 i 7,5 tys. ton eksport i reeksport konserw wytwarzanych z oliwek i kukurydzy. Wzrośnie również eksport konserw produkowanych z marchwi i z większości pozostałych warzyw.

Ceny eksportowe konserw warzywnych będą również niższe niż w sezonie 2013/14, a najbardziej spadną ceny konserwowej fasoli i fasolki oraz konserwowych oliwek. Przeciętne ceny eksportowe konserw warzywnych zmniejszą się z 1,06 do 1,03 euro/kg, stąd wpływy z eksportu tych produktów wzrosną mniej niż wolumen sprzedaży i wyniosą 59,5 mln euro. Wzrost eksportu i reeksportu marynowanych oliwek, cebuli, a także papryki spowoduje zwiększenie z 42,1 do 43,5 tys. ton eksportu marynat warzywnych. Na poziomie ok. 21,5-22,0 tys. ton pozostanie eksport marynowanych ogórków. Przeciętne ceny eksportowe marynat warzywnych spadną z 0,89 do 0,85 euro/kg, a wartość sprzedaży zagranicznej obniży się z 37,6 do 37,0 mln euro. Niskie ceny w polskiej ofercie eksportowej spowodują zwiększenie z 8,4 do 10,0 tys. ton eksportu kapusty kwaszonej.

WIĘCEJ NA TEMAT

HANDEL I DYSTRYBUCJA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.