Niższe ceny eksportowe warzyw i przetworów warzywnych w sezonie 2014/15

Autor: IERiGŻ; www.sadyogrody.pl 02 stycznia 2015 09:17

Mimo wyższych zbiorów łączny eksport warzyw świeżych w sezonie 2014/15 może być mniejszy niż w sezonie poprzednim. Decydujące będzie obniżenie eksportu pomidorów, ogórków, papryki, a także kapusty pekińskiej. W sezonach poprzednich dostawy na rynek rosyjski dominowały w zagranicznej sprzedaży tych warzyw - wynika z raportu IERiGŻ.

W polskim eksporcie kapusty pekińskiej i włoskiej Rosja w latach 2011-2013 uczestniczyła w 60% w eksporcie pomidorów i ogórków w ok. 50%, a papryki w 40%. Eksport na nowe rynki zbytu lub zwiększenie sprzedaży do dotychczasowych odbiorców przypuszczalnie nie zrekompensuje braku eksportu tych warzyw do Rosji.

Zwiększy się natomiast zagraniczna sprzedaż większości pozostałych warzyw, a przede wszystkim cebuli, kalafiorów czy sałaty, w eksporcie których udział Rosji był mało znaczący. Ceny eksportowe niemal wszystkich warzyw świeżych będą niższe od relatywnie wysokich w sezonie 2013/14, a najbardziej spadną ceny cebuli, kapusty białej i pekińskiej. Średnie ceny eksportowe warzyw świeżych zmniejszyć się mogą z 0,52 do 0,45 euro/kg, a wpływy z ich eksportu o ok. 17% do 230 mln euro, przy prognozowanym spadku rozmiarów zagranicznej sprzedaży o ok. 5% do 505 tys. ton.

Rosyjskie embargo spowodować może mniejszy wzrost eksportu mrożonych warzyw niż ich produkcji. Dotyczyło to będzie przede wszystkim mrożonych kalafiorów i mrożonych mieszanek warzywnych dominujących w polskim eksporcie do Rosji. Eksport pozostałych warzyw mrożonych (w sprzedaży których udział dostaw do Rosji nie przekracza 15%) będzie znacznie wyższy niż w sezonie 2013/14. Najbardziej zwiększy się zagraniczna sprzedaż mrożonej cebuli, brokułów, mrożonego zielonego groszku oraz mrożonej kukurydzy cukrowej. Przy stabilnej produkcji krajowej nie zmieni się wolumen eksportu mrożonych pomidorów. Zwiększeniu eksportu warzyw mrożonych – głównie do krajów UE-15 sprzyjać będą niższe ceny w polskiej ofercie eksportowej. Najbardziej zmniejszą się ceny mrożonej cebuli, mrożonej fasolki szparagowej i mrożonych kalafiorów. Przeciętne ceny eksportowe produktów tej grupy towarowej obniżą się z 0,56 do 0,52 euro/kg, stąd wpływy z ich eksportu zmniejszyć się mogą z 239 do 222 mln euro.

W sezonie obecnym utrzyma się tendencja wzrostowa eksportu mrożonych gotowych przetworów z warzyw. Eksport tych produktów (głównie mrożonych dań gotowych i mrożonej kapusty kwaszonej w opakowaniach jednostkowych) wyniesie 32 tys. ton. Będzie to poziom o ok. 14% wyższy niż w sezonie 2013/14 i 2,5-krotnie wyższy od średniego z sezonów 2010/11-2012/13. Średnie ceny w eksporcie tych produktów obniżą się z 0,49 do 0,45 euro/kg, stąd wpływy z ich sprzedaży zmniejszą się mniej niż jej wolumen i wyniosą 14,5 mln euro.

Rekordowy poziom 57,5 tys. ton osiągnąć może eksport konserw warzywnych. Najbardziej – z 10 do 12 tys. ton zwiększy się zagraniczna sprzedaż, wytwarzanego z surowca krajowego i importowanego, konserwowego zielonego groszku. Wzrośnie również odpowiednio z 5,0 i 7,0 do 5,5 i 7,5 tys. ton eksport i reeksport konserw wytwarzanych z oliwek i kukurydzy. Wzrośnie również eksport konserw produkowanych z marchwi i z większości pozostałych warzyw.

Ceny eksportowe konserw warzywnych będą również niższe niż w sezonie 2013/14, a najbardziej spadną ceny konserwowej fasoli i fasolki oraz konserwowych oliwek. Przeciętne ceny eksportowe konserw warzywnych zmniejszą się z 1,06 do 1,03 euro/kg, stąd wpływy z eksportu tych produktów wzrosną mniej niż wolumen sprzedaży i wyniosą 59,5 mln euro. Wzrost eksportu i reeksportu marynowanych oliwek, cebuli, a także papryki spowoduje zwiększenie z 42,1 do 43,5 tys. ton eksportu marynat warzywnych. Na poziomie ok. 21,5-22,0 tys. ton pozostanie eksport marynowanych ogórków. Przeciętne ceny eksportowe marynat warzywnych spadną z 0,89 do 0,85 euro/kg, a wartość sprzedaży zagranicznej obniży się z 37,6 do 37,0 mln euro. Niskie ceny w polskiej ofercie eksportowej spowodują zwiększenie z 8,4 do 10,0 tys. ton eksportu kapusty kwaszonej.

WIĘCEJ NA TEMAT

HANDEL I DYSTRYBUCJA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI