Niższa dynamika sezonowego wzrostu cen warzyw. Analiza BGŻ BNP Paribas

Autor: BGŻ BNP Paribas 19 kwietnia 2016 13:05

Niższa dynamika sezonowego wzrostu cen warzyw. Analiza BGŻ BNP Paribas

Dynamika sezonowego wzrostu cen większości warzyw świeżych w kraju w pierwszym kwartale br. była znacznie niższa niż to miało miejsce przed rokiem - informuje Mariusz Dziwulski, ekspert ds. analiz rynków rolnych banku BGŻ BNP Paribas.

Jak mówi, ceny kapusty białej w skupie do konsumpcji bezpośredniej do lutego br. wykazywały sezonowe wzrosty, niemniej, w marcu można było odnotować spadki cen tych warzyw. Według danych IERiGŻ-PIB przeciętnie w marcu kapusta biała kosztowała 0,89 zł/kg wobec 0,75 zł/kg przed rokiem, lecz była o 14 proc. tańsza niż w lutym 2016 r.

- W podobnym stopniu zmieniały się ceny marchwi i buraków ćwikłowych - w marcu br. były odpowiednio o 24 i 51 proc. wyższe niż przed rokiem, ale o 2 i 3 proc. niższe niż w lutym br. Warto dodać, że w przypadku marchwi, przeciętne miesięczne ceny w ostatnim kwartale 2015 r. i pierwszym 2016 r. kształtowały się na poziomie rekordowym na przestrzeni ostatniej dekady, jeśli chodzi o ten okres. Tendencją wzrostową w pierwszym kwartale 2016 r. charakteryzowały się natomiast ceny cebuli, jednak dynamika ta była relatywnie słaba. Według danych IERiGŻ-PIB w marcu br. przeciętna cena cebuli w skupie krajowym wyniosła 1,04 zł/kg netto, czyli była 2,1-krotnie wyższa niż przed rokiem a także o 2 proc. wyższa niż w lutym br. Relacje cenowe na korzyść bieżącego sezonu zatem ulegają zmniejszeniu - dodaje ekspert. 

Według niego, wynika to w dużej mierze ze specyfiki ubiegłego sezonu, który zaczął się dość niskimi cenami, będącymi konsekwencją po pierwsze, wysokiej produkcji warzyw w kraju i po drugie, rosyjskiego embargo na import warzyw z krajów Unii Europejskiej. Kolejne miesiące, zwłaszcza koniec pierwszego i początek drugiego kwartału 2015 r. przyniosły silny wzrost cen, którego przyczyną była niższa podaż warzyw na krajowym rynku.

Jak mówi, przełożyło się to na dość wysoką bazę odniesienia w marcu ubiegłego roku. - Pierwsze notowania Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi dla kwietnia br. wskazywać mogą jednak, że ceny takich warzyw jak kapusta biała czy też marchew mogą być już przeciętnie niższe niż w kwietniu 2015 r. Spadek cen wielu gatunków warzyw ze zbiorów ubiegłorocznych w marcu br. wynikać może jednak ze spowolnienia na rynku, spowodowanego słabnącym popytem eksportowym i przypuszczalnie relatywnie wysokim poziomem zapasów warzyw w kraju - komentuje Mariusz Dziwulski. 

Według danych Eurostatu wolumen eksportu warzyw (CN 0702-0709) z Polski w pierwszych siedmiu miesiącach sezonu 2015/2016 (lipiec - styczeń) zmniejszył się o 3,5 proc. r/r do 373 tys. t. - W największym stopniu zmniejszyła się sprzedaż zagraniczna kapust i kalafiorów (CN 0704) a także warzyw korzeniowych (CN 0706), w tym marchwi - odpowiednio o 27 i 43 proc.. Na początku br. dynamika spadku eksportu przyspieszyła. Unijne dane handlowe wskazują, że w styczniu br. eksport tych produktów był o 47 i 58 proc. niższy niż przed rokiem. Warto zauważyć, że dynamika spadku wywozu tych warzyw była znacznie wyższa niż ich produkcji, co może świadczyć o spadku popytu na rynkach zagranicznych, dotyczący w głównej mierze rynków pozaunijnych - podsumował ekspert banku BGŻ BNP Paribas. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

HANDEL I DYSTRYBUCJA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI