Mniejszy eksport ukraińskich orzechów włoskich

Autor: FAMMU/FAPA na podstawie: Foodnews 04 października 2015 07:56

W pierwszych sześciu miesiącach bieżącego roku Ukraina odnotowała 16 proc. spadek eksportu orzechów włoskich wobec analogicznego okresu przed rokiem - informuje FAMMU/FAPA na podstawie: Foodnews.

Spadek wysyłki spowodowany został po pierwsze mniejszymi ubiegłorocznymi zbiorami oraz bardzo niekorzystnymi dla ukraińskich eksporterów cenami orzechów. Cena za ukraińskie orzechy włoskie była bowiem zdecydowanie wyższa wobec konkurencyjnych cenowo orzechów amerykańskich.

W sumie w okresie od stycznia do końca czerwca wyeksportowano dokładnie 14,7 tys. ton orzechów, a największym odbiorcą w omawianym okresie był Iran z wynikiem 1,7 tys. ton (wobec 2,4 tys. ton przed rokiem). Na drugim miejscu znalazł się Irak – 1,6 tys. ton i kolejno Francja – 1,4 tys. ton, Turcja – 1,3 tys. ton oraz Mołdawia – ponad 1,1 tys. ton.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI