Mniej jabłek w Bułgarii. Polskie jabłka zdominują tamtejszy rynek?

Autor: www.sadyogrody.pl/www.freshplaza.com 14 października 2015 08:18

Mniej jabłek w Bułgarii. Polskie jabłka zdominują tamtejszy rynek? Produkcja jabłek w Bułgarii w tym sezonie będzie znacznie mniejsza w porównaniu do ubiegłorocznego sezonu/ fot. shutterstock

Produkcja jabłek w Bułgarii w tym sezonie będzie znacznie mniejsza w porównaniu do ubiegłorocznego sezonu. Oznacza to, że w kraju będzie większe zapotrzebowanie na importowane owoce, między innymi z Polski – podaje freshplaza.com.

Eksperci szacują, że tegoroczna produkcja jabłek w Bułgarii będzie mniejsza w porównaniu do sezonu sprzed roku. Krasimir Kumchev, właściciel sadu jabłoniowego na 100 akrach uważa, że spadła wydajność jabłoni w tym roku. Sadownik uważa, że zbierze około 2 ton z hekatara, co stanowi połowę tego, co zebrał w zeszłym roku. Dodaje, że po produktywnym roku drzewa plonują znacznie słabiej.

80 proc. bułgarskiej produkcji jabłek trafia do bezpośredniego spożycia, zaś 20 proc. do przetwórstwa. Bułgarzy w dużym stopniu odczuwają embargo rosyjskie, które spowodowało wzrost owoców z importu, w tym przede wszystkim z Polski, co w następstwie odbiło się na cenach rodzimej produkcji.

Krasimir Kumchev mówi, że w Polsce, niektóre odmiany są zbierane miesiąc później niż w Bułgarii. Kiedy polskie jabłka zaczynają pojawiać się na tamtejszym rynku, ceny zaczynają spadać.  

Warto zaznaczyć, że Bułgarzy spożywają około 120 tys. ton jabłek z czego 90 tys. ton pochodzi z importu. Tamtejsze jabłka są dostępne na rynku aż do Nowego roku, później zaś rozpoczyna się import z Grecji, Włoch oraz z Polski.

WIĘCEJ NA TEMAT

HANDEL I DYSTRYBUCJA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI