Lubelszczyzna: Mimo embarga eksport żywności wzrósł o 10 proc.

Autor: Agrobiznes TVP 07 grudnia 2015 14:13

Lubelszczyzna: Mimo embarga eksport żywności wzrósł o 10 proc. Producenci z Lubelszczyzny eksportują o 10 proc. więcej żywności niż przed embargiem/ fot. shutterstock.com

- Mimo zakazu importu polskiej żywności do Rosji, producenci z Lubelszczyzny radzą sobie dobrze. Eksportują o 10 proc. więcej żywności niż przed wprowadzeniem embarga – podaje Agrobiznes TVP.

Lubelska firma Agram S.A. zajmująca się produkcją mrożonek przez lata eksportowała warzywa i owoce do Rosji. Jak podaje Dariusz Mróz, prezes Agram S.A., do momentu wprowadzenia embarga, udział firmy w rynku rosyjskim stanowił 10-15 proc. Towar został przekierowany na inne rynki. Z embargiem musieli poradzić sobie również sadownicy z województwa lubelskiego.

Jak oszacowała Regionalna Izba Gospodarcza w Lublinie, po wprowadzeniu rosyjskiego embarga paradoksalnie eksport polskiej żywności jest większy. Na Lubelszczyźnie przewiduje się, że jest to wzrost około 10 proc., natomiast w skali kraju jest to 8 proc. wzrost eksportu w stosunku do roku 2014.

Zobacz więcej w programie Agrobiznes TVP.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

HANDEL I DYSTRYBUCJA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI