Kraje unijne zwiększyły import warzyw strączkowych

Autor: FAMMU/FAPA 09 września 2015 10:38

W latach 2010-2014 łączna wartość importowanych przez kraje unijne warzyw strączkowych wzrosła o 29 proc. i łącznie osiągnęła wartość 1 mld USD w minionym roku wobec 780,0 mln USD w roku 2010 - informuje FAMMU/FAPA.

W ostatnich pięciu lata kraje unijne rekordowo zwiększyły import warzyw strączkowych z Zimbabwe. Jeszcze w roku 2010 import tych produktów, w tym przede wszystkim zielonego groszku i fasoli szacowano na około 5,4 mln USD, podczas gdy w roku 2014 już na przeszło 20,0 mln USD. Tym samym w latach 2010-2014 wartość eksportu na teren unijny wzrosła aż o 270 proc..

Największe ilości warzyw strączkowych z państw trzecich trafia do UE między innymi z Kenii, Egiptu oraz wspomnianego już Zimbabwe.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

HANDEL I DYSTRYBUCJA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM