W latach 2010-2014 łączna wartość importowanych przez kraje unijne warzyw strączkowych wzrosła o 29 proc. i łącznie osiągnęła wartość 1 mld USD w minionym roku wobec 780,0 mln USD w roku 2010 - informuje FAMMU/FAPA.
W ostatnich pięciu lata kraje unijne rekordowo zwiększyły import warzyw strączkowych z Zimbabwe. Jeszcze w roku 2010 import tych produktów, w tym przede wszystkim zielonego groszku i fasoli szacowano na około 5,4 mln USD, podczas gdy w roku 2014 już na przeszło 20,0 mln USD. Tym samym w latach 2010-2014 wartość eksportu na teren unijny wzrosła aż o 270 proc..
Największe ilości warzyw strączkowych z państw trzecich trafia do UE między innymi z Kenii, Egiptu oraz wspomnianego już Zimbabwe.
5,00
Praska Giełda Spożywcza (Ząbki)5,40
Rolhurt (Przecław)4,75
Targ Piast (Wrocław)3,95
Elizówka (Lublin)8,00
Świętokrzyski Rynek Hurtowy Sp. z o.o.7,25
Bronisze (Warszawa)6,75
Mewat Sp. z o.o.2,00
Targ Piast (Wrocław)6,60
Praska Giełda Spożywcza (Ząbki)8,50
Targ Piast (Wrocław)7,25
Podlaskie CRT (Białystok)0,55
Targ Piast (Wrocław)0,95
Mewat Sp. z o.o.5,50
Świętokrzyski Rynek Hurtowy Sp. z o.o. CHF
3,48 0,14%
GBP
4,77 -0,23%
USD
3,39 0,56%
ON
4,65 -1 gr
LPG
2,05 -1 gr