Jak embargo zmieniło rynek żywności w Rosji?

Autor: Dziennik Gazeta Prawna 02 stycznia 2017 08:24

Jak embargo zmieniło rynek żywności w Rosji? fot. shutterstock.com

Już ponad dwa lata minęły od wprowadzenia przez Rosję embarga unijną żywność. Wpłynęło ono trwale na zmianę jej produkcji w Rosji i na zachowania konsumentów. Gdyby nawet – co mało prawdopodobne – rosyjskie embargo zostało zniesione eksporterzy żywności do Rosji znajdą już inne rynki - podaje "Dziennik Gazeta Prawna".

Powstanie znaczących deficytów na rosyjskim rynku żywności stanowi impuls dla wzrostu wewnętrznej produkcji, zapewnia ochronę krajowych producentów przed zagraniczną konkurencją oraz wymusza na rosyjskich konsumentach przestawienie się na lokalną żywność. Jest to tym samym spójne z celem zwiększenia samowystarczalności żywnościowej zawartym w Doktrynie Bezpieczeństwa Żywności, którego osiągnięcie w warunkach swobodnego handlu zagranicznego, z uwagi na niską relatywną konkurencyjność rosyjskiego rolnictwa, byłoby utrudnione.

Zamknięcie rosyjskiego rynku przed zachodnimi produktami rolno-spożywczymi w warunkach ograniczonych możliwości szybkiego zwiększenia krajowych mocy wytwórczych oraz silnej deprecjacji rubla doprowadziło do znaczącego wzrostu cen żywności. 

W efekcie ceny konsumpcyjne ogółem w sierpniu 2016 r. były o 23,6 proc. wyższe niż w sierpniu 2014 r. Silny wzrost inflacji w połączniu z kryzysem ekonomicznym i pogorszeniem sytuacji na rynku pracy doprowadził do obniżenia realnych dochodów rozporządzalnych ludności, które zgodnie z danymi Rosstatu w 2015 r. były o ok. 5 proc. niższe niż w 2013 r.

Więcej w "Dzienniku Gazecie Prawnej".

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

HANDEL I DYSTRYBUCJA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI