IERiGŻ: Średnie ceny jabłek na rynkach hurtowych we wrześniu niższe o 44%

Autor: sadyogrody.pl/ IERiGŻ 12 października 2018 13:52

IERiGŻ: Średnie ceny jabłek na rynkach hurtowych we wrześniu niższe o 44% fot. shutterstock

- Średnie ceny oferowane za jabłka we wrześniu 2018 r., w porównaniu z wrześniem 2017 r., na rynkach hurtowych były niższe o 44%, w spółdzielniach ogrodniczych o 54%, a w firmach eksportujących o 64%. Duży spadek cen jabłek, na wszystkich poziomach rynku, był wynikiem większych zbiorów (o 50% wg GUS), a także trudności z zagraniczną sprzedażą tych owoców -  informuje w raporcie Irena Strojewska, analityk IERiGŻ.

W dalszej analizie ekspertka IERiGŻ informuje, że gruszki potaniały o 57% w spółdzielniach ogrodniczych, o 44% w hurcie i o 42% w firmach eksportujących. Ceny śliwek na rynkach hurtowych spadły przeciętnie o 67%, a w firmach eksportujących o 82%. Podrożały, natomiast cytryny importowane głównie z Argentyny (o 38%). Droższe były też banany (o 14%), truskawki (o 13%), pomarańcze (o 11%), winogrona (o 8%) i mandarynki (o 6%).

Zakłady przetwórcze, z powodu nadpodaży surowca, za jabłka do tłoczenia płaciły 0,22 zł/kg (mniej o 72% niż we wrześniu poprzedniego roku). Taniej skupowano też owoce do mrożenia (śliwki o 74% oraz maliny o 45%).

Jak zauważa Irena Strojewska, ekspertka IERiGŻ, we wrześniu 2018 r., w porównaniu z sierpniem br., przeciętne ceny jabłek oferowane na rynkach hurtowych zmniejszyły się o 22%, przez spółdzielnie ogrodnicze o 19%, a przez firmy eksportujące o 18%. Na tych rynkach potaniały również gruszki (odpowiednio o 13%, 57% i 9%). W zakładach przetwórczych ceny skupu śliwek zmniejszyły się o 6%, a malin wzrosły o 11%. Nie zmieniły się ceny oferowane za jabłka do tłoczenia. W hurcie tańsze były winogrona (o 20%), śliwki (o 5%) oraz cytryny (o 2%). Podrożały mandarynki (o 7%), banany (o 7%), pomarańcze (o 27%), a także truskawki (o 33%).

- Ceny detaliczne owoców i ich przetworów w sierpniu 2018 r., w relacji do sierpnia 2017 r., spadły średnio o 5,3%, przy wzroście cen żywności i napojów bezalkoholowych o 2,1%. Najbardziej potaniały owoce pestkowe (o 24,5%), jabłka (o 7,0%), owoce jagodowe (o 3,7%), banany (2,5%) oraz owoce cytrusowe (1,7%). Obniżyły się też ceny przetworów owocowych (o 2,5%). Podrożały natomiast owoce mrożone (o 5,3%), a także owoce suszone i orzechy (o 2,2%). -podaje ekspertka IERiGŻ.

W średnich i dużych firmach produkcja pitnych soków owocowych i owocowo-warzywnych w lipcu 2018 r., w relacji do lipca 2017 r., była o 41% większa. Wzrosła ponad dwukrotnie produkcja soków zagęszczonych, o 55% pozostałych soków warzywnych i owocowo-warzywnych oraz o 32% soków wyciskanych z owoców cytrusowych. Zmniejszyła się jedynie produkcja soków wytwarzanych z jabłek (o 2%). Produkcja kompotów i owoców pasteryzowanych była większa o 73%, mrożonek owocowych zwiększyła się o 37%, a dżemów o 7%. W lipcu 2018 r. w relacji do czerwca br. produkcja soków zagęszczonych wzrosła o 387%, a pitnych soków owocowych i owocowo-warzywnych o 48%. Wzrosła ponad dwukrotnie produkcja pozostałych soków warzywnych, owocowych i owocowo-warzywnych, a obniżyła się produkcja soków pitnych wyciskanych z owoców cytrusowych (o 4%) oraz z jabłek (o 23%). Spadła też o 12% produkcja dżemów.

- Większa była produkcja owoców mrożonych (o 31%) oraz kompotów i owoców pasteryzowanych (o 54%). W okresie styczeń-lipiec br. produkcja soków owocowych i owocowo-warzywnych zwiększyła się w relacji do analogicznego okresu 2017 r. o 6% do 415,0 tys. t. Większa była produkcja soków wyciskanych z owoców cytrusowych (o 39%), a także pozostałych soków warzywnych, owocowych i owocowo- -warzywnych (o 4%). Obniżyła się produkcja soków tłoczonych z jabłek (o 12%) oraz soków zagęszczonych (o 11%). Wzrosła produkcja dżemów (o 21%), owoców mrożonych (o 10%), a także produkcja kompotów i owoców pasteryzowanych (o 7%). Średnie ceny zbytu soków pomarańczowych w sierpniu 2018 r., wobec sierpnia w 2017 r., w wyniku spadku cen importowych surowca, zmniejszyły się o 7%, a soków jabłkowych zwiększyły się o 10%. Ceny dżemów produkowanych z czarnych porzeczek i z truskawek były większe o 4%. Wolumen eksportu owoców świeżych w lipcu 2018 r. wobec lipca 2017 r. był mniejszy o 17%, a przetworów owocowych nie zmienił się - informuje Irena Strojewska, ekspertka IERiGŻ

WIĘCEJ NA TEMAT

HANDEL I DYSTRYBUCJA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.