IERiGŻ: Ceny warzyw w maju 2016 r.

Autor: www.sadyogrody.pl/IERiGŻ 08 lipca 2016 13:12

IERiGŻ: Ceny warzyw w maju 2016 r. W maju 2016 r., w porównaniu z kwietniem br., w skupie produktów świeżych, wyższe były ceny cebuli i buraków ćwikłowych (po 7 proc.), marchwi (o 8 proc.), pieczarek (o 2 proc.) / fot. shutterstock

W maju 2016 r., w porównaniu z kwietniem br., w skupie produktów świeżych, wyższe były ceny cebuli i buraków ćwikłowych (po 7 proc.), marchwi (o 8 proc.), pieczarek (o 2 proc.), a obniżyły się ceny pomidorów spod osłon (o 56 proc.) i kapusty białej (o 1 proc.). W zakładach przetwórczych wzrosły ceny marchwi na kostkę (o 3 proc.), a obniżyły się ceny buraków (o 10 proc.), kapusty białej (o 4 proc.) i cebuli (o 2 proc.) - informują w raporcie eksperci IERiGŻ.

W firmach skupujących warzywa na eksport wzrosły ceny skupu kapusty białej (o 42 proc.), ziemniaków (o 9 proc.), marchwi (o 5 proc.) i buraków ćwikłowych (o 3 proc.), a obniżyły się ceny skupu kapusty pekińskiej (o 46 proc.).

W handlu hurtowym obniżyły się ceny ogórków spod osłon (o 35 proc.), pomidorów spod osłon (o 47 proc.), kapusty białej (o 7 proc.), cebuli (o 3 proc.), a wzrosły marchwi (o 7 proc.) i buraków ćwikłowych (o 1 proc.). W relacji do maja 2015 r. na rynku krajowym, w eksporcie i w przetwórstwie (w zależności od kierunku zagospodarowania) wzrosły ceny buraków (o 29-46 proc.), a obniżyły się marchwi (o 17-27 proc.) i pomidorów spod osłon (o 15-22 proc.).

Na rynkach hurtowych wzrosły ceny marchwi (o 7 proc.) i buraków ćwikłowych (o 1 proc.), obniżyły się ceny hurtowe ogórków spod osłon (o 35 proc.), pomidorów spod osłon (o 47 proc.), cebuli (o 3 proc.) i kapusty białej (o 7 proc.). W kwietniu br., w stosunku marca br., wzrosły ceny detaliczne papryki i kapusty białej (po 2 proc.), kalafiorów (o 18 proc.), porów (o 7 proc.), pomidorów (o 11 proc.), selerów (o 4 proc.) i marchwi (o 3 proc.). Stabilne były ceny cebuli, buraków ćwikłowych i pieczarek. W relacji do cen detalicznych z kwietnia 2015 r. wzrosły ceny detaliczne buraków ćwikłowych (o 36 proc.), kapusty białej (o 51 proc.), selerów (o 39 proc.), porów (o 11 proc.), cebuli (o 51 proc.), papryki (o 25 proc.), kalafiorów (o 30 proc.), a obniżyły się ceny marchwi (o 1 proc.). W marcu br., w stosunku do marca 2015 r., w średnich i dużych zakładach przetwórczych zwiększyła się produkcja marynat (o 4 proc.), a wyprodukowano mniejszą ilość soku pomidorowego (o 6 proc.), konserw warzywnych (o 22 proc.) oraz warzyw mrożonych (o 11 proc.). 

Eksport warzyw świeżych w marcu br. wyniósł 30,6 tys.t, a jego wartość 15,5 mln EUR. W porównaniu z marcem ub.r. wolumen sprzedanych warzyw świeżych obniżył się o 26 proc., a jego wartość wzrosła o 4 proc. Do zmniejszenia eksportu przyczyniło się ograniczenie sprzedaży cebuli (o 20 proc.), marchwi (o 62 proc.), kapusty (o 68 proc.), kalafiorów (o 39 proc.) oraz pomidorów i ogórków (po 30 proc.). W tym samym czasie wyeksportowano 55,7 tys.t przetworów warzywnych o wartości 41,5 mln EUR. W stosunku do marca ub.r. wolumen eksportu przetworów warzywnych obniżył się o 13 proc. a jego wartość o 10 proc.. Mniej o 19 proc. niż w marcu ub.r. sprzedano konserw i o 12 proc. mrożonek. W marcu br. zaimportowano 68,3 tys.t warzyw świe żych o wartości 73,0 mln EUR. W relacji do marca ub.r. import warzyw świeżych obniżył się o 6 proc., a jego wartość wzrosła o 3 proc.

Spadek wolumenu importu spowodowany był zmniejszeniem się przywozu papryki (o 24 proc.), cebuli i kapusty (po 15 proc.) oraz ogórków i pomidorów (po 6 proc.). Import przetworów warzywnych wyniósł 25,9 tys. t, a jego wartość 24,8 mln EUR. Wolumen importu przetworów warzywnych wzrósł o 21 proc., a jego wartość zwiększyła się o 3 proc.. Więcej zaimportowano mrożonek (o 50 proc.), suszy (o 85 proc.), koncentratu pomidorowego (o 21 proc.), marynat (o 15 proc.), a zmniejszył się jedynie zakup konserw (o 24 proc.) i kukurydzy konserwowej (o 41 proc.).

W marcu br., saldo handlu zagranicznego całego sektora warzywniczego było ujemne i wyniosło 40,8 mln EUR. Zarejestrowano ujemne saldo w obrocie świeżymi warzywami (57,5 mln EUR), a dodatnie w obrocie przetworami warzywnymi (16,7 mln EUR). W okresie I kwartału 2016 r. ujemne saldo handlu owocami i ich przetworami wyniosło 4,6 mln euro, wobec ujemnego 82,0 mln euro w analogicznym okresie roku poprzedniego. Wartość eksportu zwiększyła się o 4 proc. do 169,8 mln euro, a importu zmniejszyła się o 29 proc. do 174,5 mln euro.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

HANDEL I DYSTRYBUCJA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.