IERiGŻ: Ceny warzyw w maju 2016 r.

Autor: www.sadyogrody.pl/IERiGŻ 08 lipca 2016 13:12

IERiGŻ: Ceny warzyw w maju 2016 r. W maju 2016 r., w porównaniu z kwietniem br., w skupie produktów świeżych, wyższe były ceny cebuli i buraków ćwikłowych (po 7 proc.), marchwi (o 8 proc.), pieczarek (o 2 proc.) / fot. shutterstock

W maju 2016 r., w porównaniu z kwietniem br., w skupie produktów świeżych, wyższe były ceny cebuli i buraków ćwikłowych (po 7 proc.), marchwi (o 8 proc.), pieczarek (o 2 proc.), a obniżyły się ceny pomidorów spod osłon (o 56 proc.) i kapusty białej (o 1 proc.). W zakładach przetwórczych wzrosły ceny marchwi na kostkę (o 3 proc.), a obniżyły się ceny buraków (o 10 proc.), kapusty białej (o 4 proc.) i cebuli (o 2 proc.) - informują w raporcie eksperci IERiGŻ.

W firmach skupujących warzywa na eksport wzrosły ceny skupu kapusty białej (o 42 proc.), ziemniaków (o 9 proc.), marchwi (o 5 proc.) i buraków ćwikłowych (o 3 proc.), a obniżyły się ceny skupu kapusty pekińskiej (o 46 proc.).

W handlu hurtowym obniżyły się ceny ogórków spod osłon (o 35 proc.), pomidorów spod osłon (o 47 proc.), kapusty białej (o 7 proc.), cebuli (o 3 proc.), a wzrosły marchwi (o 7 proc.) i buraków ćwikłowych (o 1 proc.). W relacji do maja 2015 r. na rynku krajowym, w eksporcie i w przetwórstwie (w zależności od kierunku zagospodarowania) wzrosły ceny buraków (o 29-46 proc.), a obniżyły się marchwi (o 17-27 proc.) i pomidorów spod osłon (o 15-22 proc.).

Na rynkach hurtowych wzrosły ceny marchwi (o 7 proc.) i buraków ćwikłowych (o 1 proc.), obniżyły się ceny hurtowe ogórków spod osłon (o 35 proc.), pomidorów spod osłon (o 47 proc.), cebuli (o 3 proc.) i kapusty białej (o 7 proc.). W kwietniu br., w stosunku marca br., wzrosły ceny detaliczne papryki i kapusty białej (po 2 proc.), kalafiorów (o 18 proc.), porów (o 7 proc.), pomidorów (o 11 proc.), selerów (o 4 proc.) i marchwi (o 3 proc.). Stabilne były ceny cebuli, buraków ćwikłowych i pieczarek. W relacji do cen detalicznych z kwietnia 2015 r. wzrosły ceny detaliczne buraków ćwikłowych (o 36 proc.), kapusty białej (o 51 proc.), selerów (o 39 proc.), porów (o 11 proc.), cebuli (o 51 proc.), papryki (o 25 proc.), kalafiorów (o 30 proc.), a obniżyły się ceny marchwi (o 1 proc.). W marcu br., w stosunku do marca 2015 r., w średnich i dużych zakładach przetwórczych zwiększyła się produkcja marynat (o 4 proc.), a wyprodukowano mniejszą ilość soku pomidorowego (o 6 proc.), konserw warzywnych (o 22 proc.) oraz warzyw mrożonych (o 11 proc.). 

Eksport warzyw świeżych w marcu br. wyniósł 30,6 tys.t, a jego wartość 15,5 mln EUR. W porównaniu z marcem ub.r. wolumen sprzedanych warzyw świeżych obniżył się o 26 proc., a jego wartość wzrosła o 4 proc. Do zmniejszenia eksportu przyczyniło się ograniczenie sprzedaży cebuli (o 20 proc.), marchwi (o 62 proc.), kapusty (o 68 proc.), kalafiorów (o 39 proc.) oraz pomidorów i ogórków (po 30 proc.). W tym samym czasie wyeksportowano 55,7 tys.t przetworów warzywnych o wartości 41,5 mln EUR. W stosunku do marca ub.r. wolumen eksportu przetworów warzywnych obniżył się o 13 proc. a jego wartość o 10 proc.. Mniej o 19 proc. niż w marcu ub.r. sprzedano konserw i o 12 proc. mrożonek. W marcu br. zaimportowano 68,3 tys.t warzyw świe żych o wartości 73,0 mln EUR. W relacji do marca ub.r. import warzyw świeżych obniżył się o 6 proc., a jego wartość wzrosła o 3 proc.

Spadek wolumenu importu spowodowany był zmniejszeniem się przywozu papryki (o 24 proc.), cebuli i kapusty (po 15 proc.) oraz ogórków i pomidorów (po 6 proc.). Import przetworów warzywnych wyniósł 25,9 tys. t, a jego wartość 24,8 mln EUR. Wolumen importu przetworów warzywnych wzrósł o 21 proc., a jego wartość zwiększyła się o 3 proc.. Więcej zaimportowano mrożonek (o 50 proc.), suszy (o 85 proc.), koncentratu pomidorowego (o 21 proc.), marynat (o 15 proc.), a zmniejszył się jedynie zakup konserw (o 24 proc.) i kukurydzy konserwowej (o 41 proc.).

W marcu br., saldo handlu zagranicznego całego sektora warzywniczego było ujemne i wyniosło 40,8 mln EUR. Zarejestrowano ujemne saldo w obrocie świeżymi warzywami (57,5 mln EUR), a dodatnie w obrocie przetworami warzywnymi (16,7 mln EUR). W okresie I kwartału 2016 r. ujemne saldo handlu owocami i ich przetworami wyniosło 4,6 mln euro, wobec ujemnego 82,0 mln euro w analogicznym okresie roku poprzedniego. Wartość eksportu zwiększyła się o 4 proc. do 169,8 mln euro, a importu zmniejszyła się o 29 proc. do 174,5 mln euro.

WIĘCEJ NA TEMAT

HANDEL I DYSTRYBUCJA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI