IERiGŻ: Analiza cen warzyw w skupach, przetwórniach i hurcie w czerwcu

Autor: sadyogrody.pl/ IERiGŻ 12 lipca 2018 08:21

IERiGŻ: Analiza cen warzyw w skupach, przetwórniach i hurcie w czerwcu fot. shutterstock

Według analizy Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, w czerwcu br., w porównaniu z majem br., w skupie z przeznaczeniem do konsumpcji bezpośredniej wzrosły ceny skupu kapusty białej (o 106%), buraków ćwikłowych (o 30%), marchwi (o 28%), cebuli w spółdzielniach ogrodniczych (o 25%), cebuli na targowiskach (o 23%), pietruszki (o 12%) i pieczarek (o 2%).

Obniżyły się jedynie ceny skupu pomidorów szklarniowych (o 36%). W porównaniu z majem br. w zakładach przetwórczych obniżyły się ceny skupu cebuli obieranej (o 4%).

- W firmach skupujących warzywa na eksport wzrosły ceny kapusty białej (o 213%), marchwi (o 22%), buraków ćwikłowych (o 9%) oraz kapusty pekińskiej i cebuli (po 2%). Obniżyły się ceny skupu pomidorów spod osłon i ziemniaków (po 43%) oraz kapusty czerwonej (o 7%).- informują Tomasz Smoleński i Paweł Kraciński, eksperci IERiGŻ.

Stabilne były ceny selerów. W porównaniu z majem br. w handlu hurtowym wzrosły ceny kapusty białej (o 51%), marchwi (o 27%), buraków ćwikłowych (o 11%) i cebuli (o 9%).

W czerwcu 2018 r., w porównaniu z czerwcem 2017 r., w skupie do konsumpcji bezpośredniej wzrosły ceny skupu marchwi (o 258%), pietruszki (o 122%), cebuli w spółdzielniach ogrodniczych (o 58%), buraków ćwikłowych (o 46%), cebuli na targowiskach (o 22%) i kapusty białej (o 4%), a jedynie obniżyły się ceny skupu pomidorów szklarniowych (o 9%).

Jak podają eksperci, w zakładach przetwórczych w czerwcu br., w porównaniu z analogicznym okresem ub.r., wzrosły ceny cebuli obieranej (o 30%), kalafiorów różyczkowanych (o 14%), ogórków do konserwowania (o 11%) i brokułów różyczkowanych (o 8%), a obniżyły się jedynie ceny skupu groszku zielonego (o 5%).

W maju br., w porównaniu z kwietniem br., wzrosły ceny detaliczne papryki (o 27%), marchwi (o 19%), selerów i kapusty białej (po 5%), buraków ćwikłowych (o 4%) i cebuli (o 1%). Obniżyły się ceny pomidorów (o 23%), kalafiorów (o 12%), porów (o 2%) i pieczarek (o 1%). W relacji do cen detalicznych z maja ub.r. wzrosły ceny marchwi (o 77%), cebuli (o 13%), buraków ćwikłowych (o 11%) i ogórków gruntowych (o 10%), a obniżyły się ceny kalafiorów (o 7%), porów i papryki (po 4%), pomidorów (o 3%) i pieczarek (o 1%).

W kwietniu br., w porównaniu z kwietniem ub.r., w średnich i dużych zakładach przetwórczych obniżyła się produkcja warzyw mrożonych (o 5%) i soku pomidorowego (o 3%), a wzrosła produkcja konserw warzywnych (o 8%) i marynat (o 3%).

- Eksport warzyw świeżych w kwietniu 2018 r. wyniósł 22,5 tys. t, a jego wartość 12,1 mln EUR. W porównaniu z kwietniem 2017 r. wolumen sprzedanych warzyw świeżych obniżył się o 41%, a jego wartość zmniejszyła się o 30%. Do spadku wolumenu eksportu przyczyniło się obniżenie sprzedaży marchwi (o 61%), pomidorów (o 53%), kalafiorów (o 52%), cebuli (o 48%) i kapusty (o 40%). W tym samym czasie wyeksportowano 54,7 tys. t przetworów warzywnych o wartości 42,1 mln EUR. W porównaniu z kwietniem 2017 r. wolumen eksportu przetworów warzywnych obniżył się o 2%, a jego wartość wzrosła o 8%. Obniżył się wolumen eksportu konserw (o 37%) w tym kapusty kwaszonej (o 75%) i suszy (o 11%).- informują Tomasz Smoleński i Paweł Kraciński.

W kwietniu 2018 r. zaimportowano 70,5 tys. t warzyw świeżych, tj. o 4% więcej niż w kwietniu ub.r. Wartość ich importu wyniosła 66,2 mln EUR, tj. o 4% więcej niż w kwietniu 2017 r. Wzrost wolumenu importu spowodowany był zwiększeniem przywozu czosnku (o 69%), papryki (o 25%), pomidorów (o 18%), ogórków (o 17%), kapusty (o 16%) i marchwi (o 3%).

Wolumen importu przetworów warzywnych wyniósł 21,2 tys. t (o 12% więcej niż w kwietniu ub. r), a jego wartość 21,0 mln EUR (o 5% więcej niż w kwietniu 2017 r.). Wzrósł wolumen importu marynat (o 24%), koncentratu pomidorowego (o 21%), mrożonek (o 9%) i konserw warzywnych (o 2%). W kwietniu 2018 r. ujemne saldo w handlu warzywami i ich przetworami wyniosło 33,0 mln EUR wobec ujemnego (27,0 mln EUR) w kwietniu 2017 r.

- W okresie styczeń- -kwiecień br. saldo handlu warzywami i ich przetworami było ujemne i wyniosło 139,1 mln EUR. W porównaniu z analogicznym okresem ub.r. deficyt w handlu zagranicznym obniżył się o 27,2 mln EUR.- podsumowują eksperci.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

HANDEL I DYSTRYBUCJA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.