Holandia największym światowym eksporterem warzyw

Autor: FAMMU/FAPA 24 lutego 2015 11:35

Według najnowszych dostępnych danych za rok 2013, Holandia to numer 1 na światowej liście eksporterów świeżych warzyw. We wspomnianym roku wyeksportowano z tego kraju 7,68 mln ton owoców i warzyw z czego aż 5,2 mln ton stanowiły same warzywa - podaje FAMMU/FAPA.

W przypadku całkowitej wysyłki owoców i warzyw razem kraj ten zajmuje trzecią pozycję tuż po Hiszpanii i Meksyku na globalnej liście eksporterów, w tym wspomniane pierwsze miejsce w eksporcie warzyw ale za to 11 w przypadku eksportu samych owoców.

Można wyróżnić 11 produktów, w których Holandia posiada znacząca pozycję eksportera – w roku
2013 były to: cebula i cykoria - numer 1 na świecie, pomidory, marchew oraz pieczarki i pory – 2
miejsce, oraz papryka, ananasy, gruszki, ogórki, kapusty, fasola i bakłażany – 3 miejsce na
świecie.

Według danych w 2013 roku eksport świeżych owoców i warzyw z Holandii miał wartość
ponad 81,3 mld euro. W przypadku cebuli eksport holenderski zamknął się wolumenem 1,63 mln
ton, dla pomidorów było to 1,1 mln ton, ogórków – 457,0 tys. ton, 445,0 tys. ton słodkiej papryki,
400,0 tys. ton marchwi, 300,0 tys. ton gruszek oraz 220,0 tys. ton reeksportowanych ananasów.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

HANDEL I DYSTRYBUCJA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI