Hiszpańskie owoce i warzywa są popularne na niemieckim rynku

Autor: FAMMU/FAPA na podstawie: Factsheet 29 maja 2015 09:16

Hiszpańskie owoce i warzywa są popularne na niemieckim rynku fot. shutterstock

W 2014 roku hiszpańskie dostawy owoców i warzyw były najważniejszymi dla niemieckich konsumentów – w sumie ich wielkość przekroczyła 2,473 mln ton. Dla porównania w roku 2013 eksport z Hiszpanii wyniósł 2,572 mln ton, a jeszcze rok wcześniej około 2,392 mln ton - informuje FAMMU/FAPA na podstawie: Factsheet.

W ubiegłorocznych dostawach zdecydowanie dominowały owoce 1,459 mln ton, z czego około 788 tys. ton stanowiły same cytrusy. Pozostała ilość 1,014 mln ton to sprowadzone do Niemiec warzywa.

Na niemiecki rynek z Hiszpanii trafiły przede wszystkim pomarańcze - 327,0 tys. ton, mandarynki –277 tys. ton, ogórki – 203 tys. ton i arbuzy z wynikiem 201,0 tys. ton. Ponadto spore ilości stanowiły słodka papryka - 187 tys. ton, pomidory – 168 tys. to oraz cytryny – 100 tys. ton i cebula – 97 tys. ton.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

HANDEL I DYSTRYBUCJA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM