Hiszpanie wyeksportowali 5,781 mln ton owoców i warzyw przez 5 miesięcy tego roku

Autor: FAMMU/FAPA na podstawie: FEPEX 22 sierpnia 2016 13:43

Hiszpanie wyeksportowali 5,781 mln ton owoców i warzyw przez 5 miesięcy tego roku fot. shutterstock

Według najnowszych danych opublikowanych przez FEPEX, w okresie pierwszych pięciu miesięcy bieżącego roku Hiszpanie wyeksportowali łącznie 5,781 mln ton owoców i warzyw, a zaimportowali w analogicznym okresie 1,313 mln ton tych produktów - informuje FAMMU/FAPA na podstawie: FEPEX.

Ze wspomnianej ilości eksportu około 2,904 mln ton stanowiły wysłane w okresie od stycznia do końca maja owoce, a pozostałe 2,877 mln ton wyeksportowane warzywa. W hiszpańskim eksporcie w omawianym okresie dominowały przede wszystkim pomarańcze z wynikiem 997,7 tys. ton, 615,2 tys. ton mandarynki, 568,5 tys. ton pomidory, przeszło 450 tys. ton różnego rodzaju sałaty oraz 367,2 tys. ton słodka papryka.

Podział wolumenu eksportu w poszczególnych miesiącach prezentował się następująco: w styczniu br wysłano w sumie 1,304 mln ton owoców i warzyw, w lutym 1,184 mln ton, w marcu – 1,157 mln ton, w kwietniu 1,062 mln ton oraz w maju 1,073 mln ton.

W przypadku importowanych owoców i warzyw w analogicznym okresie pierwszych pięciu miesięcy zakupiono około 1,313 mln ton w tym 681,9 tys. to stanowił import samych owoców, a 651,3 tys. ton warzyw. Najważniejszym w zakupach produktem były we wspomnianym okresie pięciu miesięcy ziemniaki z wynikiem 415,2 tys. ton. Ponadto spore ilości stanowiły banany z wynikiem 127,6 tys. ton, jabłka – 107,1 tys. ton oraz cebula – niecałe 53 tys. ton.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

HANDEL I DYSTRYBUCJA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI