Hiszpania wyeksportowała blisko 6 mln ton owoców i warzyw

Autor: FAMMU/FAPA na podstawie: FEPEX 24 sierpnia 2015 08:57

W pierwszych pięciu miesiącach bieżącego roku hiszpański eksport owoców i warzyw zamknął się wolumenem 5,957 mln ton, z czego 3,173 mln ton stanowiła wysyłka samych tylko owoców, a pozostałe 2,783 mln ton to eksport warzyw - informuje FAMMU/FAPA na podstawie: FEPEX.

W analogicznym okresie bieżącego roku import owoców i warzyw zamknął się wielkością 1,104 mln ton, z czego 526,8 tys. ton stanowiły sprowadzone do Hiszpanii owoce, a 577,9 tys. ton warzywa.

Hiszpanie wyeksportowali w samym tylko styczniu około 1,28 mln ton owoców i warzyw, w lutym – 1,19 mln ton, w marcu – 1,27 mln ton, w kwietniu – 1,15 mln ton oraz w maju 1,06 mln ton. W imporcie wielkości te w poszczególnych miesiącach wyglądały następująco – import w styczniu to 198,4 tys. ton owoców i warzyw, w lutym – 194,5 tys. ton, 238,7 tys. ton w marcu oraz 246,5 tys. ton w kwietniu i 229,7 tys. ton w maju.

W pierwszych pięciu miesiącach 2015 roku najwięcej spośród owoców wysłano pomarańczy – 1,25 mln ton oraz ponad 693,0 tys. ton mandarynek. Spore ilości stanowiły także wyeksportowane cytryny – 332,5 tys. ton, niecałe 226 tys. ton truskawki oraz 105,5 tys. ton arbuzy. Z warzyw najwięcej wysłano w omawianym okresie pomidorów – 589,5 tys. ton oraz sałat – prawie 448 tys. ton. Ponadto około 358,4 tys. ton to sprzedana słodka papryka, 283,6 tys. to ogórki i niecałe 150 tys. ton kapusty.

W importowanych w okresie styczeń – maj 2015 warzywach i owocach dominowały przede wszystkim ziemniaki – prawie 400 tys. ton, 95,5 tys. ton banany oraz 90 tys. ton jabłka.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

HANDEL I DYSTRYBUCJA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM