Hiszpania największym eksporterem brokułów na świecie

Autor: FAMMU/FAPA na podstawie: freshplaza 20 kwietnia 2015 14:19

Hiszpania największym eksporterem brokułów na świecie fot. shutterstock

Obecnie Hiszpania to największy, światowy eksporter brokułów. Średnioroczny wolumen eksportu tego warzywa waha się w granicach około 250 tys. ton o wartości przeszło 200 mln euro. Największym importerem hiszpańskich brokułów są pozostałe kraje unijne, z największym tu odbiorcą – Wielką Brytanią gdzie corocznie kierowane jest około 45 proc. łącznej wysyłki - inormuje FAMMU/FAPA na podstawie: freshplaza.

Poza Wielką Brytanią spore ilości importuje także rynek niemiecki – 15 proc. oraz bardzo zbliżoną ilość holenderski. Poza liczącą się na świecie pozycją eksportera Hiszpania to także jeden z największych producentów tego warzywa – w sumie brokuły uprawiane są w tym kraju na powierzchni ponad 30 tys. ha, a rekordowe zbiory roku 2012 to ponad 360,5 tys. ton.

Największe brokułowe zagłębie to region Murcii ze zbiorami na poziomie nawet ponad 172 tys. ton, spore ilości tego warzywa pochodzą również z Nawarry czy Andaluzji - po około 50 tys. ton.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

HANDEL I DYSTRYBUCJA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI