Hiszpania jest najważniejszym eksporterem na rynek niemiecki

Autor: FAMMU/FAPA na podstawie: Primeur 14 maja 2015 14:57

W minionym roku Hiszpanie dostarczyli na niemiecki rynek w sumie 2,47 mln to owoców i warzyw z czego około 1,01 mln ton to eksport warzyw, 788 tys. to owoców cytrusowych i 671 tys. ton pozostałych owoców - informuje FAMMU/FAPA na podstawie: Primeur.

Dla porównania w roku 2013 wielkość hiszpańskich dostaw wyniosła łącznie 2,57 mln ton, a jeszcze rok wcześniej 2,39 mln ton.

Niemcy z Hiszpanii w minionym roku najchętniej sprowadzali pomarańcze z wynikiem 327 tys. ton, mandarynki – 277 tys. ton, ogórki – 203 tys. ton, arbuzy – 201 tys. ton, a także słodką paprykę – 187 tys. ton, pomidory – 168 tys. ton i cytryny – 100 tys. ton. Ponadto po około 95 tys. ton stanowiły dostawy cebuli, różnego rodzaju sałat oraz nektarynek. 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

HANDEL I DYSTRYBUCJA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI