Eksport owoców i warzyw świeżych spadł o 17 proc. po wprowadzeniu embarga

Autor: www.sadyogrody.pl 29 lipca 2015 13:02

Eksport owoców i warzyw świeżych spadł o 17 proc. po  wprowadzeniu embarga Po wprowadzeniu embarga eksport owoców i warzyw świeżych spadł o 17 proc./ fot. shutterstock

Rosja była dla polskich przedsiębiorców największym zagranicznym odbiorcą jabłek, pomidorów, pieczarek oraz owocowych i warzywnych mrożonek. Po wprowadzeniu embarga Polska zwiększyła eksport do krajów unijnych, jednak w przypadku jabłek odnotowano niższą sprzedaż zarówno do krajów UE, jak i poza jej granice. W efekcie wprowadzonych ograniczeń polscy producenci owoców i warzyw musieli zmierzyć się z nadwyżkami zbiorów. - poinformowali analitycy BGŻ BNP Paribas podczas konferencji prasowej.

Łączny eksport owoców i warzyw świeżych oraz grzybów w okresie od sierpnia 2014 r. do marca 2015 r. wyniósł 1,13 mln t i był o 17 proc. mniejszy niż w tym samym okresie rok wcześniej.

Eksport jabłek zmniejszył się ogółem o 19 proc., a do krajów poza UE aż o 37 proc. Wyraźny wzrost eksportu Polska zanotowała na Białoruś i do Serbii.

Eksport do Unii Europejskiej wzrósł w szczególności w pierwszym kwartale 2015 r. Ze względu na wysokie zbiory większości owoców i warzyw, ich ceny w sezonie 2014/2015 byłyby znacząco niższe także w sytuacji, gdyby embargo nie zostało wprowadzone.

 

WIĘCEJ NA TEMAT

HANDEL I DYSTRYBUCJA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI