Eksport marokańskich pomidorów do UE podwoił się w ciągu 10 lat

Autor: FAMMU/FAPA 06 września 2015 10:38

Eksport marokańskich pomidorów do UE podwoił się w ciągu 10 lat W ciągu ostatnich 10 lat eksport do państw unijnych pomidorów z Maroka prawie podwoił się; fot. shutterstock.com

W ciągu ostatnich 10 lat eksport do państw unijnych pomidorów z Maroka prawie podwoił się. Jeszcze w roku 2005 wielkość dostaw marokańskich pomidorów do UE szacowano na około 335,4 tys. ton, podczas gdy w minionym roku była to już ilość 608,7 tys. ton - informuje FAMMU/FAPA.

W latach 2005-2014 największym eksporterem pomidorów na unijnym rynku była Hiszpania, chociaż od ostatnich dwóch lat największym dostawcą stała się Holandia. W sumie dostawy na rynek unijny do wszystkich pozostałych państw UE zdominowały pomidory z Hiszpanii i Holandii – około 60 proc. warzyw dostępnych na unijnym rynku pochodzi z tych dwóch kierunków.

W zakończonym właśnie w maju bieżącego roku sezonie 2014/2015 na unijnym rynku łączna podaż pomidorów oszacowana został na 4,249 mln ton, z czego około 1,242 mln ton stanowiły pomidory dostarczone z Holandii, 1,215 mln ton z Hiszpanii oraz na trzecim miejscu wśród dostawców uplasowało się właśnie Maroko z wynikiem 608,7 tys. ton.

Na czwartym miejscu wśród liczących się dostawców pomidorów na unijny rynek znaleźli się Francuzi – prawie 300,0 tys. ton i kolejno Belgowie – 207,0 tys. ton, Włosi – 145,6 tys. ton oraz Niemcy - 137,4 tys. ton, Portugalczycy – 105,5 tys. ton Turcy – 79,0 tys. ton, a pierwszą dziesiątkę zamknęły pomidory pochodzące z Polski z wynikiem 10,4 tys. ton.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

HANDEL I DYSTRYBUCJA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM