Ekspert o światowym rynku papryki, karczochów i czosnku

Autor: www.sadyogrody.pl 05 czerwca 2015 14:50

Po słabych zbiorach papryki/peperoni w 2014 - jak dotąd - sytuacja na Bałkanach i w Turcji wygląda całkiem dobrze. - Opady deszczu były wystarczające i nie było zniszczeń upraw z powodu mrozów. Pojawiły się pierwsze oferty, lecz rynek jeszcze się nie ustabilizował  - mówi Dominik Barczyk, Dyrektor oddziału Henry Lamotte Food.

Jak twierdzi Dominik Barczyk, sezon karczochów w Hiszpanii się zakończył, oba cykle zbiorów były poniżej oczekiwań. - Duży popyt, szczególnie w USA wywindował ceny. Dostępne są już tylko niewielkie ilości - przyznał.

Ekspert skomentował także sytuację na rynku czosnku. - Chiny rozpoczną zbiory czosnku już za mniej więcej tydzień i w ciągu dziesięciu dni już się zakończą! Przetwarzanie musi się rozpocząć do końca czerwca, na długo przed wypuszczeniem pędów, co powoduje odbarwienia. Zamówienia należy składać wcześnie i odpowiednio je monitorować, aby zagwarantować dobrą jakość już na pierwszych etapach produkcji - mówi Dyrektor Henry Lamotte Food.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

HANDEL I DYSTRYBUCJA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM