Eksperci z branży spożywczej na EEC 2016: Integracja to podstawa

$data.author.description Autor: www.portalspozywczy.pl 20 maja 2016 16:03

Eksperci z branży spożywczej na EEC 2016: Integracja to podstawa Roman Jagieliński, prezes grupy producentów Roja/ fot. PTWP

- Tworzenie grup producenckich daje wiele przewag konkurencyjnych podmiotom, które do niej należą m.in. kapitał. Polskie firmy dotąd nie zdążyły zgromadzić odpowiedniego kapitału, żeby porównywać się z firmami z Zachodu lub z nimi konkurować. A jak nie ma kapitału, to nie ma produktu a jak nie ma produkcji - wtedy firmy upadają - mówił podczas VIII Europejskiego Kongresu Gospodarczego w czasie sesji „Współpraca w branży spożywczej” Roman Jagieliński, prezes zarządu Grupy Roja.

Zdaniem Romana Jagielińskiego polscy przedsiębiorcy muszą jeszcze dojrzeć do integracji, jednak jego zdaniem jest to do osiągnięcia w ciągu kilku najbliższych lat. Prezes podał kilka pozytywnych przykładów współpracy producentów owoców i warzyw.

- Z dumą patrzę na polską produkcję borówek i papryki. Surowce te z sukcesem trafiają na kolejne rynki eksportowe. Cieszy kiedy w Hiszpanii dopytują się nie tylko o polskie jabłka ale i pomidory – wylicza Jagieliński.

Prezes Agencji Rynku Rolnego Łukasz Hołubowski podkreślił podczas debaty, że polski eksport rolno-spożywczy bardzo dynamicznie się rozwija i każdego roku notuje skokowy przyrost. - Małe i średnie przedsiębiorstwa nie są jeszcze gotowe do wejścia na zagraniczne rynki. Tam wchodzą duże grupy producenckie i duże przedsiębiorstwa. Żeby wejść na dany zagraniczny rynek trzeba się nauczyć danego rynku. Razem z Ministerstwem Rozwoju planujemy stworzyć program który będzie wspierał polski eksport – obiecał prezes.

Czytaj więcej na www.portalspozywczy.pl.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

HANDEL I DYSTRYBUCJA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI